HomeStiriSecuritate ITReprezentanții BNR sunt îngrijorați cu privire la securitatea băncilor comerciale

Reprezentanții BNR sunt îngrijorați cu privire la securitatea băncilor comerciale

Ruxandra Avram, care conduce Direcţia de Monitorizare a Infrastructurilor Pieţei Financiare şi a Plăţilor în cadrul BNR spune că băncile comerciale ar raporta mai puține incidente de securitate pentru a le ascunde.

Băncile raportează la Banca Naţională mai puţine incidente de plată majore decât cele pe care le înregistrează şi lipsesc şi testele riguroase de securitate, după cum indică Ruxandra Avram, care conduce Direcţia de Monitorizare a Infrastructurilor Pieţei Financiare şi a Plăţilor în cadrul băncii centrale. Ruxandra Avram a fost prezentă la prima ediţie a Forumului Serviciilor Financiare Digitale, organizat de Asociaţia Română a Băncilor, conform zf.ro.

Un alt punct slab al jucătorilor de pe piaţa locală, men­ţionat de specialistul BNR, este lipsa testelor de tip red team (n.red. – un tip de testare în cadrul căreia o insti­tu­ţie financiară aduce un grup de specialişti în securitate ci­bernetică, care încearcă să penetreze sistemul de se­curitate al respectivei instituţii).

Ar trebui să efectuăm şi acele . La noi nu prea se fac deoarece sunt în primul rând foarte costisitoare, iar în al doilea rând băncile se tem de ce ar putea rezulta, şi-anume că sistemul lor poate fi penetrat foarte uşor. Aceste teste sunt însă necesare, şi noi le facem la BNR“, a explicat Ruxandra Avram.

Măsurile de securitate sunt mai importante, uneori, decât business-ul în sine, a atras atenţia, Ruxandra Avram, adresându-se reprezentanţilor sistemului bancar, citează bursa.ro.

Prezentă la o conferinţă de profil, domnia sa a menţionat că, în cadrul instituţiilor de credit, trebuie să existe tot timpul informare asupra riscurilor şi consiliere pentru clienţi. “Este extrem de important acest lucru, asta înseamnă încredere”, a menţionat domnia sa, apreciind că băncile din ţara noastră trebuie să continue efortul de conformare la diversele modificări legislative adoptate la nivel european, în domeniul securităţii şi digitalizării. Printre altele, sectorul bancar trebuie să fie pregătit pentru situaţii în care sistemele de plăţi pică.

În opinia reprezentantului BNR, nu contează dimensiunea băncii, pentru că o instituţie de credit mică poate, în anumite condiţii, să creeze un efect de domino în sistem.

Share With: