Ziua Siguranţei pe Internet, care a avut loc anul acesta marți, 5 februarie, a constat în evenimente de conștientizare desfășurate la nivel mondial și în tara noastră. Ziua Siguranţei pe Internet este organizată an de an de Insafe în luna februarie pentru a promova folosirea în siguranță a internetului. În 2020, Ziua Siguranţei pe Internet va avea loc tot într-o marți, pe 11 februarie, conform saferinternetday.org.
Ziua Siguranţei pe Internet a ajuns la cea de-a 16 ediție. Sub sloganul „Împreună pentru un internet mai bun” au fost chemați la acțiune toți cei care pot contribui la transformarea internetului într-un loc mai sigur și bun, în special pentru copii și tineri, potrivit betterinternetforkids.eu.
An de an, din ce în ce mai multe țări se alătură inițiativei. În 2019, la Ziua Siguranţei pe Internet au participat peste 150 și peste 90 de organizații care susțin această inițiativă au contribuit la conștientizarea faptului că fiecare trebuie să contribuie cu ceva pentru un internet mai sigur la nivel mondial.
Cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet (Safer Internet Day), la noi în țară, Poliția Română, Microsoft și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au organizat un eveniment dedicat prevenirii și combaterii înșelăciunilor cu suport tehnic fals, sfătuind consumatorii români cum să evite asemenea fraude, conform news.securityportal.ro.
Rutina zilnică a tot mai multor români include activităţi cum ar fi verificarea conturilor email, acces în reţele sociale, conturi bancare, vizite în magazine online, platforme de chat şi altele. Acestea conţin informaţii personale sensibile care au nevoie de protecţie. De Ziua Siguranţei pe internet, Google a atras atenţia asupra securităţii online, arătând care sunt temerile românilor pe internet şi câteva metode simple pe care oricine le poate aplica pentru a-şi proteja existenţa online, scrie descopera.ro.
Cele mai mari griji ale oamenilor vizează accesarea neautorizată a conturilor deţinute online şi furtul datelor personale (parole, informaţii financiare, etc) şi malware-ul. În opinia românilor, informaţiile financiare sunt cele mai sensibile. Conform unui studiu realizat în 2019 de YouGov pentru Google, 49% dintre români sunt interesaţi în primul rând de protecţia datelor financiare, cum ar fi acces la internet banking sau datele cardurilor. 19% dintre români sunt foarte preocupaţi de protejarea informaţiilor personale (adresă, CNP, etc), iar pe locul trei momentele personale, precum fotografii, cu 9%. Studiul realizat de YouGov este unul reprezentativ şi s-a derulat online în perioada 27 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019, pe un eşantion de 1009 persoane adulte din România.
Cele mai întâlnite moduri prin care datele de acces sunt compromise sunt phishingul sau compromiterea parolelor. Conform acestui studiu, 37% dintre români declară că au fost ţinta unui atac de tip phishing, prin care cineva a încercat să acceseze datele personale, inclusiv parole şi date bancare, prin metode înşelătoare, în care pretinde că ar fi o sursă legitimă. A doua cea mai comună ameninţare cu care s-au confruntat românii este malware-ul.
Problema este că mai bine de un sfert dintre români (26%) spun că folosesc cel puțin odată pe lună un instrument de verificare a setărilor de securitate, precum Google Security Checkup. De cealaltă parte, un alt sfert spun că nu au făcut niciodată acest lucru sau fac aceste verificări doar odată la 6 luni (16%), scrie libertatea.ro.
În ceea ce privește actualizarea parolelor online, cei mai mulți dintre români (25%) spun că fac acest lucru mai rar decât odată la 6 luni. Puțini nu au făcut lucrul acesta niciodată (9%), în timp ce 19% își actualizează parolele la 2-3 luni.
„Cel mai simplu mod în care un cont poate fi compromis este ca cineva să aibă acces la parola titularului. Degeaba utilizatorul folosește o parolă puternică, dacă aceasta este utilizată pentru toate conturile. Dacă este furată, atacatorul va avea acces la toate aceste conturi, indiferent de cât de solidă este parola care le protejează‘, arată reprezentanții Google, într-un comunicat.
Soluția Google: Managerul de parole pentru Chrome și Android.
Chrome va genera automat o parolă la prima autentificare pe un site. Parola va fi stocată securizat în contul Google și va putea fi folosită pe toate versiunile Chrome, mobile sau desktop. Fiecare își poate vedea parolele la passwords.google.com.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…