Companii și instituții publice din întreaga lume au fost lovite începând de vineri de o amenințarea cibernetică de tip ransomware WannaCryptor, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă, se arată într-un comunicat al Bitdefender.
În timp ce ransomware-ul convențional, una dintre cele mai prolifice amenințări ale momentului, se răspândește prin emailuri cu documente periculoase atașate, browser-e și exploit-uri în aplicațiile web, atacul folosește o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows.
Vulnerabilitatea MS17-010 permite atacatorului să ruleze cod periculos pe un computer vulnerabil și să folosească acel cod pentru a infecta sistemul cu ransomware fără ca cineva să acceseze linkuri sau să deschidă emailuri infectate.
Despre vulnerabiltiatea MS17-010, denumită și EternalBlue, s-a vorbit pentru prima oară în luna aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA). De această dată, atacatorii exploatează vulnerabilitatea care ar fi fost folosită atunci în scopuri de spionaj de către agenții guvernamentale pentru a livra victimelor ransomware, făcând-o una dintre cele mai periculoase versiuni de până acum.
La mijlocul lunii martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea vulnerabilității MS17-010, dar un număr necunoscut de calculatoare și servere la nivel global – inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows – nu au primit respectiva actualizare și riscă să fie infectate în orice moment.
Pentru a reduce riscul infectării cu ransomware și pierderii datelor, utilizatorii sunt sfătuiți să actualizeze sistemul de operare și soluția de securitate în regim de urgență.
În plus, utilizatorii trebuie să se asigure că soluția de securitate pe care o folosesc poate bloca mecanismul de livrare a amenințării WannaCryptor și a versiunilor sale.
Clienții Bitdefender care au soluția de securitate actualizată la zi sunt protejați în fața amenințării WannaCryptor.
Iată o listă cu recomandări adresate companiilor pentru a evita infectarea cu ransomware:
Specialiștii în securitate cibernetică de la Bitdefender susțin ferm că victimele nu ar trebui să achite sumele cerute de criminalii informatici din mai multe motive:
WannaCryptor a fost denumit WannaCry la nivel mondial.
Un tânăr cercetător în domeniul securității cibernetice, care nu și-a dezvăluit identitatea, afirmă că a descoperit accidental cum poate fi frânată răspândirea WannaCry, prin simpla înregistrare a domeniului de internet cu acest nume, care a costat doar câțiva dolari, relatează Agerpres.
“În general, un malware este legat de un nume de domeniu neînregistrat”, a explicat el pe contul de Twitter @Malwaretechblog. În momentul înregistrării, spune cercetătorul, nu știa dacă astfel va fi oprită răspândirea virusului informatic, dar a reușit să limiteze propagarea.
România se află printre cele mai afectate 10 țări, în urma atacului cibernetic de tip ransomware ‘WannaCry’, produs vineri, susțin specialiștii Kaspersky Lab, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
Un val de atacuri cibernetice fără precedent a vizat sâmbătă 100 de ţări, afectând funcţionarea a numeroase întreprinderi şi organizaţii, inclusiv spitale britanice, constructorul francez Renault şi sistemul bancar rus – 130.000 de sisteme în peste 100 de ţări, potrivit unui expert, relatează AFP, citat de News.ro.
Atacurile cibernetice au fost semnalate în în principal sisteme informatice ale instituţiilor, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam sau Spania, relatează BBC News online, citat de Mediafax.
“Este cel mai mare atac de tip ransomware din istorie” a declarat Mikko Hyppone, specialist în cadrul unei companii de securitate cibernetică din Helsinki, potrivit The Telegraph. Atacul ransomware solicită plăţi în valoare de 300 de dolari în moneda virtuală Bitcoin.
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…