Ransomware-ul de criptare a fisierelor incepe sa vizeze serverele Linux Web
Autorii de ransomware își continuă vanatoarea pentru noi surse de venit. După vizarea consumatorilor și, apoi, a computerelor business, aceștia și-au extins atacurile asupra serverelor web.
Cercetătorii malware din cadrul furnizorului antivirus rus Doctor Web au descoperit recent un nou program malware pentru sistemele bazate pe Linux pe care l-au denumit Linux.Encoder.1 scrie smartnews.ro.
Odată ce ruleaza pe un sistem cu privilegii de administrator, începe sa traverseze întregul fișier de sistem și să cripteze fișierele în directoare specifice, inclusiv directorului utilizatorului de origine, directorul server MySQL, directorul logs și directoarele web ale serverelor Apache și Nginx Web.
Programul malware criptează fișierele cu anumite extensii, în special cele asociate cu aplicații web în diferite limbaje de programare, imagini, media și documente. Apoi lansează o nota de rascumparare în fiecare director care conține fișierele criptate.
Linux.Encoder.1 folosește un algoritm puternic de criptare și criptografiere a public-key-urilor, facând fișierele greu de recuperat fără backup-uri sau plata unei răscumparari.
Spre deosebire de PC-urile sau stațiile de lucru business, serverele web sunt mai susceptibile să aiba o rutina backup configurată. Cu toate acestea, acest program ransomware criptează, de asemenea, și arhivele și directoarerel care conțin cuvantul backup, asa încat este extrem de importantă salvarea în mod regulat a backup-urilor pe un server la distanță sau cu stocare offline.
Nu se cunoaste modul în care malware-ul este instalat pe servere, însa atacurile impotriva sistemelor Linux implică de obicei încercari brute-force de ghicire a datelor de autentificare, remote access (SSH) sau exploit-uri ale aplicațiilor web, cum ar fi SQL injection sau remote file inclusion, combinate cu escaladarea privilegiilor locale.