HomeStiriSecuritate ITR. Moldova, primii pasi in combaterea criminalitatii cibernetice
ciber

R. Moldova, primii pasi in combaterea criminalitatii cibernetice

ciberUn Centru naţional de investigare a crimelor cibernetice – organ autonom, finanţat de la bugetul de stat, urmeză să fie înfiinţat în Republica Moldova, până la finele lui 2011.

În decembrie 2010, secţia de profil a Procuraturii Generale a elaborat un Ordin interdepartamental cu privire la aprobarea Planului comun de Acţiuni în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii cibernetice.

Documentul respectiv a fost aprobat de 10 instituţii de stat, între care şi Ministerul Afacerilor Interne, care sunt incluse în calitate de autorităţi responsabile de executarea acestuia.

Printre obiectivele de bază ale planului, care are o perioadă de implementare de 2 ani, se evidenţiază crearea Centrului interdepartamental privind prevenirea şi combaterea criminalităţii cibernetice, care vine să ajusteze legislaţia naţională la prevederile Convenţiei Consiliului Europei privind „Criminalitatea informatică” adoptată la 23 noiembrie 2001 la Budapesta (semnată de Republica Moldova la 12 decembrie 2001 şi ratificată prin Legea nr.6-XVI din 02.02.2009).

Obiectivul general al proiectului este de a crea, în paralel, condiţii de bază pentru judecători, procurori, ofiţerii de urmărire penală antrenaţi în investigarea acestor categorii de infracţiuni, desfăşurarea expertizelor criminalistice specializate conform celor mai bune practici din domeniu, securizarea sistemului informaţional al ţării în scopul prevenirii atacurilor asupra sistemului, preîntâmpinarea deteriorării şi utilizării neautorizate a informaţiei, precum şi aderarea la reţeaua internaţională de colaborare şi ajutor reciproc în domeniul crimelor informaţionale pentru crearea punctului de contact.

În prezent, însă, nici o instituţie participantă la proiect nu dispune de mijloace financiare şi posibilităţi tehnice în vederea iniţierii acestuia.

Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului a examinat recent proiectul Conceptului Centrului naţional de investigare a crimelor cibernetice, prezentat de Procuratura Generală, care a confirmat necesitatea existenţei unei astfel de structuri şi a solicitat sprijinul Guvernului în formarea acestuia.

De la începutul acestui an au fost pornite 23 de cauze penale privind infracţiunile cibernetice, cu 45% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Share With: