HomeStiriSecuritate ITProdusele Kaspersky Lab, interzise pentru agențiile federale din SUA
produsele-kaspersky-lab-interzise-pentru-agentiile-federale-din-sua

Produsele Kaspersky Lab, interzise pentru agențiile federale din SUA

produsele-kaspersky-lab-interzise-pentru-agentiile-federale-din-suaDepartamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS) a emis un ordin prin care interzice folosirea produselor Kaspersky Lab de către agențiile federale deoarece ar putea fi folosite ca instrumente de spionaj.

Noul ordin vide după ce la începutul lunii mai, șase șefi ai unor agenții de spionaj și aplicare a legii din SUA au fost întrebați într-o ședință a senatului dacă vor permite folosirea software-ului de la Kaspersky Lab în propriile rețele și răspunsul a fost unanim : nu, conform securityportal.ro

În iulie, agenția de știri Bloomberg a susținut, pe baza unor e-mail-uri pe care le-a obținut, că firma de securitate Kaspersky Lab ar fi avut o relație mai apropiată cu agenția de spionaj rusă FSB decât a admis public. Kaspersky a negat acuzațiile.

Software-ul despre care era vorba în e-mail-urile descoperite de Bloomberg Businessweek este destinat protecție împotriva atacurilor distributed denial-of-service (DDoS), dar scopul s-a extins. Kaspersky Lab ar colabora cu furnizorii de internet pentru a localiza atacatorii și a le bloca atacurile, o contramăsură atât de sensibilă încât Kaspersky și-a sfătuit personalul să o păstreze secretă.

Guvernul american nu a găsit nicio dovadă care să lege Kaspersky Lab de agențiile de spionaj din Rusia. În iunie, agenții FBI au vizitat casele unor angajați ai Kaspersky, întrebându-i despre legăturile cu sediul din Moscova al companiei, iar un proiect de lege a fost introdus pentru interzicerea folosirii software-ului Kaspersky de către agențiile militare din SUA.

Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS) a emis un ordin miercuri, 13 septembrie, pentru toate agențiile federale în care se cere eliminarea produselor Kasperky Lab din toate departamentele, specificând că gurvernul rus ar putea obține acces la informațiile și comunicările SUA prin intermediul produselor antivirus, scrie foxbusiness.com.

Toate departamentele au la dispoziție 30 de zile să identifice prezența produselor Kasperky și 90 de zile să întrerupă și să elimine folosirea produselor din sistemele informatice.

Kaspersky a emis o declarație care neagă acuzațiile, spunând că acestea se bazează pe „afirmații false și presupuneri neadevărate”.

Best Buy a anunțat că nu va mai vinde produse Kaspersky săptămâna aceasta, deși a refuzat să zică că nu le va mai vinde deloc.

În comunicatul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA se precizează că acesta oferă o oportunitate pentru Kaspersky de a oferi un răspuns scris care să se refere la îngrijorările DHS sau care să le atenueze. Departamentul pentru Securitate Internă al SUA vrea să se asigure că compania are o oportunitate neștirbită de a oferi dovezi, materiale și informații care pot fi relevante. Această oportunitate este disponibilă și pentru orice altă entitate care susține că interesele sale comerciale sunt direct afectate de această directivă.

 

 

 

Share With: