404 Not Found


nginx
Procuratura Generala si securitatea cibernetica - Security Portal
HomeStiriSecuritate ITProcuratura Generala si securitatea cibernetica
securitatea cibernetica

Procuratura Generala si securitatea cibernetica

securitatea ciberneticaProcuratura Generala si securitatea cibernetică. Ordin interdepartamental privind Planul comun de Acţiuni în domeniul combaterii criminalităţii informatice.

 

Documentul a fost aprobat de 12 instituţii de stat din Republica Moldova, care sunt incluse în calitate de autorităţi responsabile de executarea acestuia: Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Institutul Naţional al Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Banca Naţională, Ministerul Apărării, Serviciul Vamal, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Agenţia de Stat pentru Protecţia Moralităţii, Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, Întreprinderea de Stat „Centrul de Telecomunicaţii Speciale.

Implementarea standardelor internaţionale în domeniul combaterii criminalităţii cibernetice reprezintă activităţi de realizare a Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize.

Planul recent aprobat este prevăzut pentru o perioadă de implementare de 2 ani şi are drept scop ajustarea legislaţiei naţionale la prevederile Convenţiei Consiliului Europei privind criminalitatea informatică adoptată la 23 noiembrie 2001 la Budapesta, executarea Legii cu privire la prevenirea şi combaterea infracţiunilor informatice nr.20-XVI din 03.02.2009. Printre obiectivele de bază ale Planului aprobat se evidenţiază aderarea Republicii Moldova la Protocolul adiţional la Convenţia Consiliului Europei privind criminalitatea informatică, elaborarea şi aprobarea proiectului Concepţiei privind securitatea cibernetică a Republicii Moldova pentru crearea Sistemului Complex de Stat de protecţie a informaţiei, armonizată cu Strategia securităţii cibernetice a Uniunii Europene.

Documentul mai prevede instituirea pe lîngă Procurorul General a Comitetului naţional de răspuns la incidentele de securitate cibernetică, dar şi organizarea unui sistem de baze de date cu acces a autorităţilor responsabile privind ameninţările, vulnerabilităţile şi incidentele de securitate cibernetică identificate sau raportate, tehnici şi tehnologii folosite pentru atacuri, precum şi bune practici pentru protecţia infrastructurilor cibernetice.

De asemenea, vor fi elaborate şi încheiate acorduri voluntare şi convenţii la nivel local între autorităţile publice şi operatorii privaţi, în special furnizorii de servicii Internet, privind procedura de blocare şi închidere a site-urilor ilegale.

Controlul asupra executării Ordinului interdepartamental a fost pus în sarcina Secţiei tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale, în comun cu conducătorii organelor care exercită activitate specială de investigaţii.

De la începutul acestui an au fost pornite 51 de cauze penale şi 19 cauze contravenţionale privind infracţiunile cibernetice, cu 15% mai mult faţă de perioada analogică a anului trecut

Share With: