Preşedintele Google despre spionajul SUA al datelor de pe Internet
Preşedintele Google a calificat drept ‘scandaloasă’ interceptarea datelor a sute de milioane de utilizatori ai motoarelor de căutare de către SUA.
Google s-a plâns de aceste metode la Agenţia de Securitate Naţională (NSA), la preşedintele american Barack Obama şi la membri ai Congresului, a adăugat Schmidt – care se află la Hong Kong – într-un interviu pentru Wall Street Journal, preluat de agenţia de presă franceză, transmite Agerpres..
‘Este scandalos că Agenţia de Securitate Naţională caută în centrele de date ale Google, dacă aceste dezvăluiri sunt adevărate. Actele pe care organizaţia era gata să le comită, în pofida bunului simţ, pentru a-şi duce misiunea la capăt, şi potenţiala încălcare a vieţii private a oamenilor, toate acestea nu sunt în ordine’, a declarat patronul Google.
‘NSA ar fi colectat datele telefonice a 320 de milioane de persoane, în scopul de a identifica puţin peste 300 de persoane care prezentau un risc. Este pur şi simplu o politică publică proastă şi poate chiar ilegală’, a continuat acesta, conform AFP.
‘Dezvăluirile lui Snowden ne-au făcut să înţelegem că ar putea exista noi dezvăluiri’, potrivit lui Schmidt.
Citând documente obţinute de la fostul consultant al NSA Edward Snowden, publicaţia Washington Post a dezvăluit la sfârşitul lui octombrie că NSA şi omologul său britanic, GCHQ, au recuperat date din fibrele optice utilizate de cei giganţii internetului precum Google sau Yahoo!.
Aceste interceptări ar fi avut loc în afara Statelor Unite, cu ajutorul unui furnizor de servicii de acces la reţele telecom, al cărui nume nu a fost dezvăluit. Acţionarea în afara Statelor Unite a permis agenţiei americane mai multă libertate decât în ţară, unde sunt necesare decizii ale justiţiei pentru asemenea acţiuni.
Şase mai grupuri americane (Google, Apple, Microsoft, Facebook, Yahoo! şi AOL) au făcut presiuni în Congres pentru un control mai eficient asupra NSA, cerând mai multă transparenţă în privinţa programului de supraveghere şi o mai bună protecţie a vieţii private