[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate IT

Polițiștii au destructurat o grupare specializată în fraude informatice

Polițiști și procurori DIICOT au efectuat 12 percheziții pentru a destructura un grup infracţional specializat în fraude online

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat 12 percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de fraudă informatică şi constituire a unui grup infracţional organizat. Au fost ridicate sisteme informatice şi bani, iar 22 de persoane au fost conduse la audieri, se precizează într-un comunicat al IGPR.

La data de 5 septembrie 2018, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice și ai Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DIICOT – B.T. Sibiu, au efectuat 12 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Constanţa, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în fraude informatice.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 – 2015, 7 persoane ar fi constituit o grupare de criminalitate organizată şi ar fi postat, pe site-uri de vânzări on-line din America de Sud, anunţuri privind vânzarea unor bunuri, inexistente în realitate (în special autoturisme) şi a fi comunicat, potenţialilor clienţi, prin intermediul poştei electronice sau prin SMS, informaţii eronate privind modalitatea de achiziţie, plata sau transferul bunurilor respective.
Ulterior, victimele ar fi fost determinate să vireze diferite sume de bani în conturi bancare deschise în ţară şi în străinătate.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice (laptop-uri, hard disk-uri, telefoane mobile, suporturi optice, cartele SIM și memory stick-uri) în legătură cu care există bănuiala că ar fi fost folosite în activitatea infracţională, precum şi sume de bani (84.150 de lei, 5.500 de euro, 820 de lire sterline şi 500 de USD).

În cauză, au fost audiate 22 de persoane, iar faţă de 4 dintre persoanele vizate de anchetă, procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Sibiu au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

La acţiune au participat şi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Sibiu, Vâlcea, Gorj, Bucureşti şi Constanţa, precum şi poliţişti ai serviciilor pentru acţiuni speciale şi jandarmi.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019