404 Not Found


nginx
Poliția Română și Bitdefender au colaborat pentru dezvoltarea unui kit de decriptare al Bart - Security Portal
[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Poliția Română și Bitdefender au colaborat pentru dezvoltarea unui kit de decriptare al Bart

Bitdefender a dezvoltat în parteneriat cu Poliția Română un kit gratuit pentru recuperarea datelor destinat victimelor clasei de ransomware Bart.

Producătorul global de soluții de securitate Bitdefender, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), pun la dispoziție în mod gratuit un instrument pentru decriptarea datelor, care oferă victimelor clasei de ransomware Bart posibilitatea să le recupereze fără să mai plătească recompense infractorilor cibernetici, se arată într-un comunicat al Bitdefender.

Demersul este parte a proiectului No More Ransom, inițiat de Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, destinat luptei contra ransomware, cea mai prolifică amenințare cibernetică a momentului.

Kit-ul pus la dispoziție de Bitdefender și IGPR funcționează pentru toate versiunile cunoscute ale amenințării ransomware Bart și este disponibil pe nomoreransom.org, un portal online disponibil în șase limbi.

Inițiativa este prima din acest fel din cadrul protocolului de colaborare în materie de Darknet (pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiționale utilizate de infractori) semnat recent între Bitdefender și IGPR. Protocolul acoperă activități precum traficul de arme și droguri, terorism și distribuție de malware, fenomene cu o evoluție rapidă la nivel internațional alimentate de piețele negre din internetul ascuns.

Aplicația ransomware Bart a apărut în iunie anul trecut. Spre deosebire de majoritatea celorlalte familii de ransomware, Bart nu are nevoie de o conexiune la internet ca să poată cripta fișiere. De asemenea, procesul de criptare e radical mai rapid decât al celorlalte familii de ransomware care activează în prezent.

Peste jumătate dintre specialiștii în securitate IT susțin că amenințările ransomware, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, reprezintă cea mai mare temere în 2017, arată o statistică a Bitdefender realizată pe 181 de respondenți chestionați la RSA, una dintre cele mai importante conferințe de securitate IT la nivel global. 2016 a fost anul ransomware, iar amenințarea va continua nu doar să se extindă înspre alte sisteme de operare, ci mai ales să găsească victime din rândul companiilor.

Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informații suplimentare despre ransomware și modul în care se pot feri de această amenințare. Utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din e-mail-uri nesolicitate.

Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016 de poliția națională olandeză și Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware.

Până în prezent, pe site au fost puse la dispoziția publicului 40 de instrumente pe care victimele atacurilor de tip ransomware le pot folosi pentru recuperarea în mod gratuit a datelor compromise, 15 dintre acestea fiind adăugate la data de 4 aprilie 2017, relatează IGPR.

Acest proiect de luptă împotriva amenințărilor de tip ransomware duce la un nou nivel cooperarea dintre sectorul public și cel privat în lupta împotriva criminalității informatice, noi parteneri din toată lumea alăturându-se acestei initiative. Prin efortul comun al tuturor partenerilor, se oferă șansa unui număr din ce în ce mai mare de victime de a-și recupera datele compromise, în mod gratuit.

Din decembrie 2016 și până în prezent, peste 10.000 de persoane au reușit să decripteze fișierele compromise de ransomware folosind instrumentele puse la dispoziție pe   www.nomoreransom.org.

Demersul este unul în continuă evoluție, asemeni luptei împotriva criminalității informatice, urmând ca pe această platformă să fie adăugate noi și noi instrumente pentru decriptarea datelor compromise.

Astfel, dacă în prezent nu regăsiți pe platformă soluția pentru decriptarea fișierelor dumneavoastră, vă recomandăm să reveniți întrucât baza de date este actualizată imediat ce sunt descoperite noi soluții recuperarea fișierelor compromise.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019