404 Not Found


nginx
Poliția continuă acțiunile pentru combaterea infracțiunilor informatice - Security Portal
[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Poliția continuă acțiunile pentru combaterea infracțiunilor informatice

Poliția Română a continuat, anul trecut, acțiunile pentru combaterea criminalității informatice.

În ultima perioadă, ameninţările de natură informatică asupra spaţiului cibernetic naţional s-au diversificat, fiind relevate tendinţe evolutive, atât din perspectivă cantitativă, cât şi din punct de vedere al complexităţii tehnice, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române.

Fraudele de Internet s-au menținut, anul trecut, la cote asemănătoare cu cele din anii precedenți, însă au un pronunțat caracter transfrontalier, fapt ce generează dificultăți în investigarea activității infracționale, datorită faptului că implică un volum mare de activități de cooperare internațională.

Astfel, Poliția Română, prin intermediul structurilor de combatere a criminalităţii informatice, a organizat, în cursul anului trecut, 279 de acțiuni, fiind efectuate 756 de percheziții domiciliare.

Au fost destructurate 30 de grupări infracționale organizate, specializate în infracţiuni din domeniul cybercrime.

Polițiștii au înregistrat 3.848 de sesizări penale din acest domeniu, dintre care 505 au fost sesizări din oficiu.

În cadrul activităților, 900 de persoane au fost cercetate, dintre care 199 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni informatice au fost reţinute, 171 arestate, iar 121 de persoane au fost puse sub control judiciar și față de alte 3 a fost dispus controlul judiciar pe cauțiune.

La acţiunile desfăşurate au participat poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.  

Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.  

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare penale aflate în instrumentarea Parchetului competent.

Un exemplu este Operaţiunea BARBER:

La data de 9 noiembrie 2016, poliţiştii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat 18 percheziții domiciliare în județele Arad, Oradea, Cluj, Mureș, Craiova și Satu Mare, la membrii unei grupări infracționale, specializați în fraude cu instrumente de plată electronică.

La activități au participat și luptători de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliției Române, precum și polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din București, Mureș, Arad,Cluj, Oradea, Satu Mare, Craiova și Constanța.

În urma perchezițiilor, a fost descoperit un laborator destinat producerii de echipamente de skimming și au fost ridicați 40.500 de euro, 5.000 de USD, telefoane mobile, calculatoare și medii optice de stocare.

Din cercetări a rezultat că, începând cu anul 2015, cei în cauză ar fi confecţionat şi deţinut dispozitive de tip skimming, destinate copierii sau falsificării datelor de pe instrumentele de plată electronică.

Membrii grupării ar fi montat echipamentele pe bancomate și terminale pentru efectuarea plăților cu mijloace de plată electronică existente în stații de alimentare cu combustibil din Franța și Belgia.

Ulterior, datele compromise ar fi fost utilizate la falsificarea unor instrumente de plată electronică și ar fi fost folosite pentru efectuarea unor tranzacții financiare frauduloase, în țări precum Taiwan, S.U.A., Nepal și Filipine.

În urma investigațiilor, au fost identificate 47 de persoane care ar fi fost implicate în activitățile ilicite.

24 de persoane au fost conduse la audieri, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținerea de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare de bani.

8 persoane sunt cercetate în prezent, în stare de arest preventiv, iar alte 6 persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, iar cooperarea internaţională a fost facilitată de EUROPOL.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019