HomeStiriSecuritate ITPeste 50.000 de manuale școlare și eseuri, infectate cu malware
Peste 50.000 de manuale școlare și eseuri sunt infectate cu malware

Peste 50.000 de manuale școlare și eseuri, infectate cu malware

Peste 50.000 de manuale școlare și eseuri sunt infectate cu malwareO companie de securitate cibernetică a descoperit că peste 50.000 de fișiere virusate sau infectate cu malware sunt deghizate în manuale școlare și eseuri.

Experţii Kaspersky au descoperit 53.531 de fişiere infectate sau potenţial nedorite, deghizate în eseuri şi manuale pentru şcoli şi universităţi, care, din august 2018 până în iulie 2019, au fost utilizate în 356.662 atacuri asupra a 104.819 utilizatori, anunţă compania de securitate cibernetică, conform gandul.info.

Numărul atacurilor este în scădere cu 21%, comparativ cu cifrele din anul precedent. Aceste cifre fac parte din raportul Kaspersky „Înapoi la şcoală”.

Multe manuale pot fi găsite online, iar unii studenţi aleg să evite costurile mari, descărcându-le de pe site-uri pirat sau de pe forumuri, împreună cu diferite eseuri. Ca de obicei, atacatorii profită de această tendinţă pentru a distribui malware.

Studenții care încearcă să evite plata pentru manuale și alte materiale educaționale creează o oportunitate de nerefuzat pentru infractorii cibernetici. Acest lucru se transformă într-o problemă serioasă pentru organismele educaționale, întrucat odată ce este infectat un computer din rețeaua școlară, se poate raspândi cu ușurință la celelalte dispozitive. Nu toate școlile sunt pregătite să aibă o reacție eficientă la incidente, deoarece organizațiile educaționale sunt considerate o ținta tipică pentru fraudatori, iar atacatorii folosesc orice oportunitate ivită. În acest context, măsurile de precauție sunt vitale pentru astfel de organizații “, a declarat Maria Fedorova, security researcher la Kaspersky, citat de wall-street.ro.

Per total, au existat 17.755 de ameninţări pretinzând a fi cărţi pentru studenţi, cel mai adesea fiind false manuale de engleză (2.080), matematică (1.213) şi literatură (870). Marea majoritate a ameninţărilor ascunse sub aceste forme au fost descărcări de diferite fişiere: de la adware enervant, dar nu periculos, sau software nesolicitat, până la malware extrem de periculos, care fură bani, scrie capital.ro.

Restul de 35.776 de ameninţări au fost deghizate în eseuri şi lucrări pe diverse teme.

Când cercetătorii le examinau, au observat ceva neobişnuit: în 35,5% dintre cazuri, cel mai popular malware a fost unul de tip vierme, cu o vechime de opt ani – un tip de ameninţare care nu se mai vede des în zilele noastre”, subliniază experţii.

La o examinare mai atentă, experții au ajuns la concluzia că viermele „trăiește” pe computerele serviciilor de imprimare pentru studenți, care sunt adesea folosite ani de zile fără actualizări periodice de securitate și rulează versiuni vechi de programe, ajungând acolo prin ceea ce pare a fi un eseu care trebuie tipărit, informează edupedu.ro.

Sfaturi pentru evitarea aplicațiilor nedorite:

  • Nu deschideți fișierele anexate la e-mail care par suspecte sau care provin de la persoane necunoscute
  • Căutați cărțile de care aveți nevoie doar offline sau în biblioteci online de încredere
  • Atenție la extensia fișierului descărcat. Dacă doriți să descărcați cărți academice, fișierul nu ar trebui să se încheie cu extensia .exe
  • Atenție la persoanele care vă împrumută sau vă oferă o unitate USB cu diferite informații. Nu luați unități USB de la persoane necunoscute.
  • Începeți să utilizați o soluție de securitate eficientă. Configurați-o să scaneze automat de fiecare dată când o unitate externă sau un USB este conectat la computer

Sfaturi pentru universități și școli:

  • Utilizați o versiune actualizată a sistemului de operare al dispozitivului (OS)
  • Luați în calcul utilizarea unui produs specializat de securitate cibernetică pentru organizații, care poate proteja rețelele școlare sau universitare împotriva oricăror programe malware și amenințări ce pot proveni de pe Internet sau de pe dispozitive USB.
Share With: