404 Not Found


nginx
Perchezitii pentru infractiuni informatice - Security Portal
[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Perchezitii pentru infractiuni informatice

40 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Alexandria, Zimnicea, Craiova şi a judeţelor Constanţa şi Teleorman.

 

Activităţile au vizat destructurarea a două grupări infracţionale, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice, infracţiuni prevăzute de legea comerţului electronic şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Percheziţiile au fost făcute miercuri de poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., împreună cu cei din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Craiova, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Bucureşti,

În urma percheziţiilor efectuale la locuinţele membrilor primei grupării, au fost ridicate şi indisponibilizate mai multe obiecte şi valori, constând în tehnică de calcul (laptopuri, unităţi centrale de calculator, memory-disk-uri, micro carduri, CD DVD, hard diskuri), telefoane mobile, diferite sume de bani în lei şi valută, precum şi documente şi înscrisuri bancare.

În urma investigaţiilor, a reieşit faptul că, gruparea infracţională, cu ramificaţii transfrontaliere, formată din 23 de persoane, ar fi comis, în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2013, fapte de înşelăciune prin sisteme informatice, fraudă informatică şi fals informatic.

Astfel, membrii grupării ar fi indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători pe segmentul on-line, în cadrul platformelor electronice ale unor site-uri comerciale de anunţuri.

Suspecţii postau anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate, comunicând informaţii eronate victimelor tranzacţiei, prin intermediul poştei electronice şi/sau a mesajelor SMS, despre modalitatea de achiziţie, plata preţului şi identitatea vânzătorului.

Totodată, suspecţii transmiteau către victime facturi fictive, din care reieşea realitatea tranzacţiilor întreprinse fraudulos.

Activitatea ilicită a fost sprijinită de către complici aflaţi pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, aceste persoane ajutând efectiv la trimiterea banilor în ţară. Sumele de bani ridicate şi transmise au fost împărţite în România între membrii grupării infracţionale organizate, prin intermediul unor transferuri de bani. Prejudiciul estimat până în prezent este de peste 2.000.000 de euro.

Cea de-a doua grupare, formată din 13 persoane, era suspectată că, în perioada decembrie 2012 – noiembrie 2013, ar fi efectuat mai multe operaţiuni frauduloase cu carduri bancare falsificate.

Din investigaţii a reieşit faptul că gruparea infracţională era structurată pe două paliere. O parte dintre membrii grupării ar fi efectuat tranzacţii frauduloase, după ce au intrat în posesia datelor de identificare ale cardurilor bancare emise de instituţii bancare din America de Sud, USA, Europa, Asia, prin intermediul unor POS-uri aparţinând mai multor unităţi bancare.

Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la 124.700 de lei.

Un alt palier al grupării infracţionale se ocupa de retragerea sumelor de bani, fie de la ghişeele băncilor, ATM-uri sau folosind serviciul de internet banking.

De asemenea, se reţine faptul că s-ar fi încercat efectuarea şi a altor tranzacţii frauduloase, în valoare aproximativ 274.000 de lei, care însă nu au fost realizate deoarece prin sistemul bancar s-au primit mesaje de refuz sau suspiciune de fraudă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019