HomeStiriSecuritate ITPentagonul a interzis achiziționarea telefoanelor Huawei, ZTE de armată din motive de securitate
pentagonul-a-interzis-achizitionarea-telefoanelor-huawei-zte-de-armata-din-motive-de-securitate

Pentagonul a interzis achiziționarea telefoanelor Huawei, ZTE de armată din motive de securitate

pentagonul-a-interzis-achizitionarea-telefoanelor-huawei-zte-de-armata-din-motive-de-securitateDupă ce șefii serviciilor de informații din SUA au susținut că producătorii chinezi de telefoane mobile reprezintă un risc de securitate, pentagonul interzice bazelor militare să achizționeze smartphone produse de Huawei și ZTE.

În luna februarie, șefii a şase servicii de informaţii din SUA, printre care NSA şi CIA, au spus că cetăţenii nu ar trebui să folosească smartphone-uri Huawei. Compania chineză a fost recent la un pas să încheie parteneriate cu doi mari operatori telecom din America, Verizon şi AT&T, dar eforturile i-au fost zădărnicite în ultimul moment de factori politici, scrie go4it.ro, citat de securityportal.ro.

Nu au fost prezentate probe concrete care să arate de ce aceste smartphone-uri sunt periculoase, iar până acum experţii independenţi în securitate nu au descoperit nimic suspect la dispozitivele produse de Huawei. Autorităţile din SUA acuză Huawei de legături strânse cu guvernul comunist de la Beijing şi cu serviciile secrete chineze.

Recent, de la începutul lui mai, Pentagonul sistează vânzarea de smartphone Huawei de către magazinele care furnizează echipamente pentru bazele militare americane din lumea întreagă, citând potențiale amenințări de securitate pe care dispozitivele le-ar putea reprezenta, scrie wsj.com.

Huawei este al treilea cel mai mare producător de smartphone la nivel global după Apple și Samsung, dar vinde foarte puține dispozitive în SUA. ZTE, pe de o parte este al patrulea cel mai mare furnizor de smartphone din SUA, cu o pondere de piață de 9,5%, conform firmei de cercetare IDC.

În Canada, în bazele militare canadiene, nu se comercializează astfel de smartphone. Însă Pentagonul a interzis magazinelor care furnizează echipamente armatei să nu mai comercializeze smartphone produse de Huawei și ZTE, scrie globalnews.ca.

Cu toate acestea, Canada nici nu interzice vânzarea acestor tipuri de smartphone, chiar dacă nu se găsesc în magazinele ce aprovizionează armata, conform unui purtător de cuvânt al forțelor militare canadiene.

Chiar dacă companiile chineze au dezmințit faptul că guvernul de la Beijing le-ar putea obliga să spioneze cu ajutorul dispozitivelor sau să le dezactiveze, Pentagonul spune că potențialul risc este „inacceptabil”.

 

 

 

 

Share With: