[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Parolele slabe inca reprezinta cea mai mare problema a securitatii

Consecințele negative ale măsurilor de securitate aplicate necorespunzător continuă să crească, însă există metode de precauție care pot ajuta organizațiile să se apere.

Prin combinarea unor parole puternice cu tehnologii cheie, indivizii pot reduce semnificativ riscul de expunere la breșe de securitate. Deși aceste metode par simple, au loc din ce în ce mai multe atacuri cibernetice, majoritatea fiind cauzate de lipsa de pregătire în materie de securitate, scrie Security InfoWatch.

Organizațiile sunt mai expuse ca niciodată, fie din cauza măsurilor slabe de securitate, fie din cauza corporațiilor în care au încredere. De asemenea, odată cu creșterea cantității de date și a serviciilor stocate și găzduite de cloud, chiar dacă sunt luate măsuri de securitate corespunzătoare, riscul de pătrundere în punctele cheie de date va continua să crească.

Unde sunt  vulnerabilitățile

Deși pare a fi ceva care ar fi trebuit să fie adoptat de mult, securitatea parolelor încă este un subiect neabordat de mase. Acest lucru este dovedit de faptul că în 2014, cuvântul ,,parolă”, nu a mai fost cea mai comună parolă folosită pentru multe aplicații. Deși acest tip de comportament nu este recomandat, poate fi înțeles în cazul utilizatorilor, însă corporațiile mari au nevoie de măsuri puternice.

Sony, care a avut a doua breșă majoră de securitate din ultimii trei ani, a comis greșeli similare legate de parole, după cum s-a dovedit în urma analizării mail-urilor publicate. Deși gigantul media nu este responsabil pentru hackerii care s-au concentrat asupra lui, compania este responsabilă pentru faptul că a stocat toate parolele executivilor în foldere necriptate, pe disk-uri împărtășite pe rețea.

Schimbarea platformelor nu rezolvă totul

Mutarea tuturor mail-urilor pe un sistem de mesagerie efemer pare o metodă potrivită pentru protecția împotriva atacurilor cibernetice. Aceste servicii sunt similare în concept cu înregistrările audio destinate agenților secreți, care se autodistrugeau după ce mesajul era transmis. Deși email-urile, textele și documentele nu se autodistrug, sistemele efere trimit mesaje cu date de expirare apropiate de momentul în care mail-ul a fost primit.

Două dezvantaje majore ale acestei strategii sunt faptul că se poate pierde capacitatea de arhivare a mesajelor, iar mesajele sunt la fel de sigure ca platforma pe care sunt trimise. Textele SMS și datele email nu sunt atât de sigure pe cât par, după cum s-a dovedit și în cazul Snapchat, în care datele care ar fi trebuit să fie șterse încă puteau fi compromise, direct de pe serverele furnizorului de servicii.

Ce măsuri de precauție pot fi luate

Pe lângă crearea unor parole unice cunoscute doar de utilizatorii care le folosesc, există anumite tehnologii care pot fi implementate pentru a asigura integritatea datelor. Deși nu toată lumea știe cum se pot cripta mail-urile sau nu este dispusă să plătească pentru servicii de criptare, majoritatea oamenilor au acces la o mașină fax.

Pe cât de surprinzător ar părea pentru cei care văd faxul ca fiind o tehnologie depășită, acesta este încă folosit la nivel global. În unele cazuri, faxurile sunt folosite pentru comunicații globale, deoarece liniile telefonice pot ajunge în părți ale lumii în care accesul la Internet încă nu poate. Totuși, faxul este deseori singura opțiune pentru multe afaceri chiar și din societățile avansate.

De asemenea, faxul rămâne una dintre cele mai sigure metode de transmitere a unui document, pe lângă livrarea personală. Metoda de legătură specifică faxului este atât de sigură încât reprezintă singura metodă de transmitere a documentelor care se încadrează în regulile HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) și este recunoscută de Asociația Americană a Baroului ca fiind admisibilă ca dovadă într-un tribunal.

Chiar și faxurile care sunt trimise printr-un serviciu telefonic găzduit operează prin aceleași metode care sunt imune în fața interferenței entităților terțe. Având în vedere că liniile telefonice găzduite de VoIP (Voice over Internet Protocol) suportă și tehnologia de fax, aceasta va continua să fie o măsură puternică de securizare a comunicațiilor în viitor.

Infracțiunile cibernetice vor fi o amenințare din ce în ce mai mare pentru afaceri și indivizi, însă riscurile pot fi mișcorate. Eliminarea parolelor slabe, implementarea opțiunilor corespunzătoare pentru comunicații în orice situație și a metodelor de precauție, când vine vorba de descărcarea unor aplicații noi, pot fi de foarte mare ajutor împotriva riscului de breșe de securitate.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019