HomeStiriSecuritate ITParlamentul European a adoptat legea securității cibernetice
Parlamentul European a adoptat legea securității cibernetice

Parlamentul European a adoptat legea securității cibernetice

Parlamentul European a adoptat legea securității ciberneticeParlamentul European a adoptat, marți, legea securității cibernetice care a fost creată pentru a lupta împotriva atacurilor informatice și pentru a ridica nivelul securității cibernetice în Uniunea Europeană.

Eurodeputații au adoptat marți legea securității cibernetice cu 586 voturi pentru, 44 împotrivă și 36 de abțineri. Această lege înființează prima schemă de certificate la nivel european menită să asigure că produsele, procesele și serviciile vândute în Uniunea Europeană îndeplinesc standardele de securitate cibernetică, potrivit unui comunicat al Parlamentului European, scrie curierulnational.ro.

Parlamentul a votat de asemenea o rezoluție ce îndeamnă la acțiune la nivel european asupra amenințărilor de securitate legate de prezența tehnologică crescută a Chinei în Uniunea Europeană. Eurodeputații își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu acuzațiile recente potrivit cărora echipamentele 5G ar putea avea încorporate opțiuni care ar permite fabricanților chinezi și autorităților accesul neautorizat la date cu caracter personal și telecomunicații din interiorul Uniunii Europene.

Prin actul normativ adoptat de legislativul european, Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor (ENISA) va obține mai multe resurse umane și financiare pentru a consolida cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește securitatea cibernetică, scrie euractiv.ro.

În plus, Parlamentul European cere crearea unui cadru comun de certificare a securității cibernetice. „Echipamentele IT vor fi standardizate la nivel european. Certificarea inițială este voluntară. Comisia Europeană va evalua în ce măsură schema trebuie să devină obligatorie până în 2023.”

Legea securităţii cibernetice, care a obţinut deja acordul informal al statelor membre, subliniază importanţa certificării infrastructurii strategice, ce include reţele energetice, apă, furnizare de energie şi sisteme bancare, alături de produse, procese şi servicii, conform economica.net.

Acest succes important va oferi posibilitatea UE de a ţine pasul cu riscurile de securitate în era digitală pentru anii ce vor urma. Acest cadru legislativ este o piatră de temelie pentru ca Europa să devină un actor global în securitatea cibernetică. Consumatorii, ca şi industria, trebuie să se poată baza pe soluţiile IT”, a afirmat raportoarea PE Angelika Niebler.

Consiliul UE trebuie să aprobe acum formal legea securităţii cibernetice. Regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile după publicare. Rezoluţia asupra prezenţei IT chineze în UE va fi trimisă Comisiei şi statelor membre.

Share With: