Oamenii isi schimba comportamentul online
Conform unui nou studiu, dezvăluirile legate despre activitatea agențiilor guvernamentale au motivat milioane de indivizi să ia mai multe măsuri pentru intimitatea datelor.
Foarte mulți oameni își schimbă parolele în mod regulat sau evită anumite site-uri și aplicații, spune CIGI (Centre for International Governance Innovation). Instituția a realizat un chestionar la care au participat 23.000 de oameni, dintre care 64% sunt mult mai îngrijorați în legătură cu intimitatea lor, în comparație cu anul trecut, scrie BBC.
În chestionar au fost puse întrebări legate de atitudinea oamenilor față de intimitatea datelor personale și dacă informațiile făcute publice de Edward Snowden a dus la schimbarea obiceiurilor lor. Au fost aleși oameni din 24 de țări, inclusiv Statele Unite ale Ameriici, Marea Britanie, Australia și China. Aproximativ 83% din aceștia au spus că accesul rezonabil la Internet ar trebui să fie un drept uman.
60% dintre respondenți au știut cine este Edward Snowden, iar din acel grup, 39% au luat măsuri suplimentare pentru protejarea intimității. În comparație cu anul trecut, mai mult de o treime de acest grup își schimbă parolele în mod frecvent și 43% dintre ei evită site-uri și software-uri care le pot pune datele în pericol.
CIGI a realizat acest chestionar în cadrul proiectului Global Commission on Internet Governance, care are ca scop să descopere noi moduri în care Internetul poate fi supravegheat și operat. Într-o analiză separată a chestionarului, expertul de securitate Bruce Schneier a spus că informațiile dezvăluite despre programele de supraveghere ale NSA și GCHQ au avut un ,,impact enorm” asupra comportamentului oamenilor.
Potrivit expertului, din chestionar reiese că peste 750 de milioane de oameni au luat măsuri pentru a evita supravegherea NSA, însă este puțin probabil ca acest lucru să împiedice agenția să obțină date despre indivizi.