HomeStiriSecuritate ITO nouă actualizare de securitate pentru vechile versiuni de Windows și risc de atac cibernetic
o-noua-actualizare-de-securitate-pentru-vechile-versiuni-de-windows-si-risc-de-atac-cibernetic

O nouă actualizare de securitate pentru vechile versiuni de Windows și risc de atac cibernetic

o-noua-actualizare-de-securitate-pentru-vechile-versiuni-de-windows-si-risc-de-atac-ciberneticMicrosoft emite o nouă actualizare de securitate pentru versiunile de Windows mai vechi și avertizează cu privire la posibilitatea producerii unor atacuri cibernetice sponsorizate statal.

Ca urmare a atacului ransomware WannaCry la nivel global de luna trecută, Microsoft a emis din nou o actualizare de securitate pentru sistemele de operare pe care nu le mai susține, citând vulnerabilități care ar putea permite realizarea de atacuri cibernetice de către state sau organizații care le imită, scrie usatoday.com.

„Datorită unui risc ridicat de atacuri cibernetice distrugătoare la ora actuală, am luat decizia de lua acestă măsură deparece aplicarea acestor actualizări oferă o protecție suplimentară împotriva potențialelor atacuri cu particularități similare cu WannaCrypt,” a scris Adrienne Hall, manager general al centrului de apărare cibernetică al Microsoft.

Actualizările au fost făcute în a doua marți a lunii iunie, când Microsoft face actualizări de securitate și alte probleme. Până acum numai clienții care plăteau o sumă considerabilă puteau continua să primească actualizări pentru progamele Windows pentru care compania nu mai oferă suport.

Rasomware-ul WannaCry a forțat producerea unei schimbări. Conform unui cercetător, decizia este una dificilă deoarece dacă nu oferă o actualizare toată lumea va considera Microsoft responsabilă, iar dacă emit cei care plătesc se vor supăra.

Actualizările de securitate vor fi disponibile în Download Center sau Windows Update. Microsoft spune că emiterea de actualizări de securitate pentru sistemele care nu se mai află în programul de suport este doar o excepție bazată pe niște informații care au dus la deducerea că vulnerabilitățile ar putea fi folosite, scrie theverge.com.

Microsoft nu explică cine sau ce a alarmat compania cu privire la aceste posibile noi atacuri. Actualizările de securitate din luna Martie au inclus remedierea unor vulnerabilități dezvăluite în documentele scurse ale NSA. Nici atunci, Microsoft nu a dezvăluit sursa care a raportat vulnerabilitățile.

În urma atacului ransomware de luna trecută  Windows XP nu a fost foarte afectat, dar majoritatea victimelor WannaCry foloseau Windows 7.

CERT-RO îndeamnă toți utilizatorii să-și actualizeze cât mai urgent sistemele de operare și aplicațiile și să implementeze următoarele măsuri, conform unei alerte postate pe site-ul CERT-RO:

  • Utilizarea unui produs antivirus/antimalware modern și actualizat cu ultimele semnături;
  • Manifestarea unei atenții sporite la deschiderea fișierelor și link-urilor provenite din surse necunoscute/incerte, mai ales cele din mesajele email;
  • Realizarea periodică a unor copii de siguranță (backup) pentru datele importante.

 

 

 

Share With: