HomeStiriSecuritate ITO aplicație din Mac App Store este un spyware care se dă drept antivirus

O aplicație din Mac App Store este un spyware care se dă drept antivirus

Una dintre aplicațiile de top ale Mac App Store, care susține că protejează computerul Apple de malware, este de fapt un spyware sub acoperire care face exact opusul.

Aplicația, Adware Doctor, se vinde cu 5 dolari în Mac App Store și cercetătorii în securitate au descoperit că aplicația, de fapt, strânge informații despre istoricul navigării pe internet folosind browserele Safari, Chrome și Firefox și transmite aceste informații unui server din China, precizează digitaltrends.com.

Inițial, aplicația avea un nume similar cu AdwareMedic, o aplicație achiziționată de Malwarebytes, fiind eliminată din magazinul de aplicații. Dar după ce și-a schimbat numele în Adware Doctor, Apple i-a permis din nou accesul și aplicația ar fi primit aprecieri de 5 stele false.
Pe lângă accesul la istoricul navigărilor pe internet, aplicația ar avea acces și la istoricul iTunes precum și al altor aplicații instalate pe Mac. S-a observat că totuși aplicația elimina conținutul adware.

Cercetătorul în securitate Patrick Wardle este cel care a descoperit activitatea suspectă a Adware Doctor. Într-o pastare publicată pe Objective-See, Wardle explică detaliat cum aplicația colectează istoricul utilizatorului și stochează informațiile într-un fișier criptat, care este apoi trimis către un server din China, scrie mashable.com.

Un utilizator Twitter a descoperit că aplicația fura informațiile istoricului browserelor cu câteva săptămâni înainte și a anunțat Apple pe 14 august, dar compania nu a făcut nimic în acest sens până pe 7 septembrie. După ce informațiile au apărut online, Apple a eliminat aplicația din magazinul online.
Asta pune un semn de întrebare în legătură cu aplicațiile din Mac App Store: câte dintre ele sunt legitime și câte de fapt fac altceva decât ar trebui?

Share With: