[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Nu ignorati securitatea Android

Peste jumătate dintre utilizatorii de dispozitive Android nu folosesc niciun software de securitate.

 

Potrivit unui studiu realizat în vara anului 2013 de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab, peste 50% dintre proprietarii de smartphone-uri şi tablete care rulează sistemul de operare Android nu folosesc niciun fel de program de securitate pentru protejarea dispozitivelor împotriva ameninţărilor IT. Android a devenit de mult timp cea mai populară platformă mobila pentru utilizatorii obişnuiţi, dar şi pentru infractorii cibernetici care folosesc programe malware.

Numai 40% dintre posesorii de smartphone-uri şi 42% dintre posesorii de tablete care au participat la studiu au declarat că au instalat o soluţie de securitate pentru dispozitivele lor, pe care o utilizează în prezent. Alţi respondenţi au recunoscut că se bazează pe funcţiile de securitate limitate incluse în sistemul de operare sau că au încredere în propriile instincte pentru a se proteja de pericole.

Dispozitivele care rulează sistemul de operare Android reprezintă principala ţintă a infractorilor cibernetici în rândul platformelor mobile. Astfel, potrivit serviciului cloud Kaspersky Security Network, care centralizează date cu privire la ameninţările cibernetice emergente, 99% din programele malware care vizează dispozitivele mobile au fost create pentru platforma Android. În plus, această ameninţare este în continuă creştere: specialiştii Kaspersky Lab au detectat 35.000 de mostre malware pe parcursul anului 2012, pe când numărul pentru prima jumătate a anului 2013 a fost de peste 47.000.

Există două motive principale pentru care infractorii cibernetici sunt interesaţi de platforma Android: popularitatea şi funcţionalitatea acesteia. Un program malware poate face smartphone-ul să trimită un mesaj text către numere scurte cu suprataxă, furând astfel banii din contul utilizatorului; poate transforma smartphone-ul într-un dispozitiv de spionaj, oferindu-le infractorilor informaţii despre proprietarul dispozitivului, inclusiv apelurile efectuate, corespondenţa, parolele pentru conturile de pe reţelele sociale şi e-pay etc. Cu alte cuvinte, toate capacităţile de comunicare, divertisment şi de operare ale dispozitivelor Android sunt la fel de populare printre infractorii cibernetici cum sunt printre utilizatorii obişnuiţi.

De asemenea, mai există un alt risc care poate avea consecinţe neplăcute – probabilitatea mare ca dispozitivele să fie pierdute sau furate. Pentru multe persoane, smartphone-urile şi tabletele au devenit principala platformă de stocare a fotografiilor şi a filmuleţelor preferate, a corespondenţei cu prietenii şi familia, a documentelor de la locul de muncă şi a altor informaţii valoroase care nu trebuie să ajungă pe mâinile infractorilor.

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019