404 Not Found


nginx
Nu ignorati securitatea Android - Security Portal
HomeStiriSecuritate ITNu ignorati securitatea Android
securitate android

Nu ignorati securitatea Android

securitate androidPeste jumătate dintre utilizatorii de dispozitive Android nu folosesc niciun software de securitate.

 

Potrivit unui studiu realizat în vara anului 2013 de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab, peste 50% dintre proprietarii de smartphone-uri şi tablete care rulează sistemul de operare Android nu folosesc niciun fel de program de securitate pentru protejarea dispozitivelor împotriva ameninţărilor IT. Android a devenit de mult timp cea mai populară platformă mobila pentru utilizatorii obişnuiţi, dar şi pentru infractorii cibernetici care folosesc programe malware.

Numai 40% dintre posesorii de smartphone-uri şi 42% dintre posesorii de tablete care au participat la studiu au declarat că au instalat o soluţie de securitate pentru dispozitivele lor, pe care o utilizează în prezent. Alţi respondenţi au recunoscut că se bazează pe funcţiile de securitate limitate incluse în sistemul de operare sau că au încredere în propriile instincte pentru a se proteja de pericole.

Dispozitivele care rulează sistemul de operare Android reprezintă principala ţintă a infractorilor cibernetici în rândul platformelor mobile. Astfel, potrivit serviciului cloud Kaspersky Security Network, care centralizează date cu privire la ameninţările cibernetice emergente, 99% din programele malware care vizează dispozitivele mobile au fost create pentru platforma Android. În plus, această ameninţare este în continuă creştere: specialiştii Kaspersky Lab au detectat 35.000 de mostre malware pe parcursul anului 2012, pe când numărul pentru prima jumătate a anului 2013 a fost de peste 47.000.

Există două motive principale pentru care infractorii cibernetici sunt interesaţi de platforma Android: popularitatea şi funcţionalitatea acesteia. Un program malware poate face smartphone-ul să trimită un mesaj text către numere scurte cu suprataxă, furând astfel banii din contul utilizatorului; poate transforma smartphone-ul într-un dispozitiv de spionaj, oferindu-le infractorilor informaţii despre proprietarul dispozitivului, inclusiv apelurile efectuate, corespondenţa, parolele pentru conturile de pe reţelele sociale şi e-pay etc. Cu alte cuvinte, toate capacităţile de comunicare, divertisment şi de operare ale dispozitivelor Android sunt la fel de populare printre infractorii cibernetici cum sunt printre utilizatorii obişnuiţi.

De asemenea, mai există un alt risc care poate avea consecinţe neplăcute – probabilitatea mare ca dispozitivele să fie pierdute sau furate. Pentru multe persoane, smartphone-urile şi tabletele au devenit principala platformă de stocare a fotografiilor şi a filmuleţelor preferate, a corespondenţei cu prietenii şi familia, a documentelor de la locul de muncă şi a altor informaţii valoroase care nu trebuie să ajungă pe mâinile infractorilor.

Share With: