Membri ai guvernului și ai agenției de spionaj din SUA se tem de Kaspersky Lab
Membri ai guvernului și ai agenției de spionaj din Statele Unite ale Americii se tem că Kaspersky Lab, cu sediul în Rusia, ar putea reprezenta o amenințare de securitate.
Responsabili cu rang înalt ai securității și serviciilor americane de informații și-au exprimat joi public temerile cu privire la gigantul din securitatea informatică Kaspersky Lab, din cauza presupuselor legături ale acestuia cu guvernul din Moscova, relatează AFP, citat de Agerpres.
Unii se tem că antivirușii și alte software-uri menite să protejeze calculatoarele împotriva pirateriei servesc la spionaj.
“Suntem foarte preocupați și ne concentrăm asupra acestui subiect”, a declarat directorul interimar al FBI, Andrew McCabe, întrebat despre Kaspersky în cursul unei audieri în fața comisiei parlamentare specializate în serviciile de informații.
Vincent Stewart, un înalt gradat din Agenția de informații a armatei, funcționând sub jurisdicția Pentagonului, a dat la rândul său asigurări că administrația sa evită să folosească produsele Kaspersky.
Directorul Agenției americane de informații NSA, Mike Rogers, s-a arătat și el “conștient” de problema ridicată de societate înființată în 1997 de Eugene Kaspersky, devenită o multinațională cu 3.600 de angajați și aproape 400 de milioane de clienți.
Directorii CIA şi National Geospatial Intelligence Agency, precum şi şeful serviciul naţional de informaţii şi-au exprimat şi ei neîncrederea în Kaspersky Lab, în contextul în care hackeri ruşi sunt suspectaţi că au influenţat alegerile prezidenţiale din 2016 din Statele Unite, scrie evz.ro.
Într-un comunicat dat publicităţii joi, societatea a dezminţit orice legătură cu guvernul rus. “Societatea nu a ajutat niciodată şi nu va ajuta niciodată vreun guvern în eforturile sale de spionaj“, a dat asigurări Kaspersky.
De fapt, FBI-ul și alte agenții de spionaj din SUA încă nu au făcut publică nici o dovadă care să facă legătura între directorii Kaspersky și serviciile secrete din Rusia sau că firma de securitate IT a ajutat la infiltrarea sistemul folosit de SUA sau că au avut acțiuni ostile în numele guvernului rus, scrie abcnews.go.com.
Mai mult, în 2013, Kaspersky Lab a descoperit și dezactivat o campanie de spionaj din Rusia, numită Red October, care spiona agențiile diplomatice din Europa de Est.