Măsuri de securitate fizice pentru dispozitive digitale
Mai cunoscute sau mai puțin cunoscute, măsurile de securitate fizică pentru dispozitivele digitale există și sunt folosite, chiar dacă nu se conștientizează mereu asta.
Pentru a îmbunătății securitatea dispozitivelor digitale există și măsuri de securitate fizice în afara programelor informatice digitale, conform wired.com.
Printre soluțiile de securitate fizice se numără acoperirea camerei web, aplicarea unei folii care impiedică persoanele aflate în partea laerală a dispozitivului să vadă ecranul și cheile fizice de autentificare.
Mark Zuckerberg și James Comey își acoperă camera de la laptop cu un plasture pentru a-i împiedica pe posibili hackeri să vadă cu ajutorul camerei.
Au existat cazuri în care hackerii nu doar au accesat camera de la laptop, dar au făcut publice imaginile în timp real pe YouTube.
Foliile de protecție a ecranului există și pentru a restrânge câmpul vizual pentru curioșii care se află în jur. Acestea pot fi aplicate pe ecranele telefoanelor sau ale laptopurilor. O persoană care se uită din față la dispozitiv vede totul normal, dar cineva care se uită de pe scaunul alăturat nu poate vedea ce se află pe ecran. Dezavantajul este că nu poți să te uiți la un film pe tabletă cu mai multe persoane.
În ceea ce privește autentificarea, autentificarea în doi pași se bazează mai mult pe trimiterea unui cod pe smartphone, care este considerat un obiect pe care îl ai pentru a-ți dovedi identitatea. Dar telefoanele pot fi uneori folosite de hackeri pentru a-ți fura identitatea. O metodă mai robustă este reprezentată de o cheie cu USB sau Bluetooth. Autentificarea constă în conectarea cheii la computer prin introducerea într-un port USB.
În ceea ce privește acoperirea camerei de la laptop, multe camere web de pe acestea au un bec led care se aprinde atunci când sunt folosite, însă există unelte folosite de hackeri care pot activa aceste dispozitive fără ca acel semnal să se activeze, conform securityportal.ro.
În 2009, un elev dădea în judecată şcoala la care mergea după ce a descoperit că laptopul primit de la instituţie îl fotografia în secret. În urma anchetei s-a descoperit că şcoala obţinuse 56.000 de imagini cu elevi, fără ca aceştia să-şi fi dat acordul pentru colectarea fotografiilor.
În 2013, o echipă de cercetători a demonstrat că poate activa camerele de pe computerele Apple MacBook fără ca led-ul să pornească, un lucru considerat până atunci imposibil. Mai mult, un fost agent FBI a declarat, la scurt timp după aceea, că agenţia americană făcea acest lucru de mai mulţi ani.