HomeStiriSecuritate ITLiderul unei grupări de hackeri care a furat un miliard de dolari de la 100 de bănci, reținut
liderul-unei-grupari-de-hackeri-care-a-furat-un-miliard-de-dolari-de-la-100-de-banci-retinut

Liderul unei grupări de hackeri care a furat un miliard de dolari de la 100 de bănci, reținut

liderul-unei-grupari-de-hackeri-care-a-furat-un-miliard-de-dolari-de-la-100-de-banci-retinutÎn urma unei operațiuni complexe la care au participat polițiști din mai multe țări, cu sprijinul Europol au reținut liderul unei grupări specializate în infracțiuni informatice ce a furat un miliard de dolari din 100 de bănci din lume.

Poliţia spaniolă l-a arestat în oraşul spaniol Alicante pe liderul grupării de hackeri care a jefuit peste 100 de instituţii financiare din întreaga lume, provocând o pagubă de 1 miliard de euro, scrie stirileprotv.ro.

Potrivit Agerpres, care citează organizaţia europeană de poliţie Europol, arestarea a fost efectuată în cadrul unei anchete complexe a poliţiei spaniole, desfăşurată cu sprijinul Europol, al Biroului Federal de Investigaţii din SUA (FBI), al autorităţilor române, belaruse şi taiwaneze şi al unor companii private de securitate cibernetică.

Poliția spaniolă a anunțat într-un comunicat că liderul acestei bande de hackeri, ”creierul” întregii operațiuni, este un bărbat de origine ucraineană, care se numește ”Denis K.”. El a colaborat cu alți 3 bărbați, de origine rusă și ucraineană.

Au fost atacate peste 40 de ţări care s-au lăsat cu pierderi de cel puţin 1 miliard de euro. Pe listă se află şi bănci din România, spunea în urmă cu aproximativ 2 ani compania de securitate online care a descoperit spargerea, conform evz.ro

Hackeri au transformat malware-ul Anunak într-o versiune mai sofisticată, cunoscută sub numele de Carbanak, care a fost folosită până în 2016.

În toate aceste atacuri, a fost folosit acelaşi modus operandi. Infractorii au trimis angajaţilor unor bănci mesaje e-mail cu un ataşament prin care se dădeau drept companii legale. Odată descărcat, malware-ul le-a permis infractorilor să controleze de la distanţă aparatele ‘infectate’ ale victimelor, oferindu-le acces la reţeaua bancară internă şi ‘infectând’ serverele care controlează ATM-urile. În acest fel, infractorii au obţinut informaţiile necesare pentru a sustrage bani. 

Carbanak este o campanie de tip APT (amenințare avansată și persistentă), care folosește instrumente de atac direcționate împotriva instituțiilor financiare din toată lumea, scopul principal fiind furtul, scrie curierulnational.ro.

La momentul descoperirii, cercetătorii Kaspersky Lab au estimat că grupul Carbanak a furat aproape un miliard de dolari. Din 2013, au dat lovituri la peste 100 de bănci, sisteme de e-payment și alte organizații financiare, în cel puțin 30 de țări din Europa, Asia, America de Nord și de Sud și din alte regiuni, furând miliarde de dolari de la victime. Mai multe bănci din România au fost atacate de gruparea Carbanak/Cobalt.

Având în vedere scara internațională a activităților acestor grupări, credem că sunt zeci de persoane implicate în această activitate de infracționalitate cibernetică. Artefactele descoperite în fișierele malware și în computerele victimelor sugerează că autorii din spatele programului Carbanak sunt vorbitori de limbă rusă. De asemenea, pentru a putea acționa în fiecare țară, grupul căuta, de regulă, un vorbitor nativ. 

Conform IGPR, a fost destructurată o rețea internațională specializată în infracțiuni informatice. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și cei de la Direcția Operațiuni Speciale, sub coordonarea DIICOT, în colaborare cu polițiștii italieni, cu sprijinul EUROPOL, au destructurat o rețea infracțională formată din români și italieni, care ar fi cauzat prejudicii în valoare de 1.000.000 de euro, prin infracțiuni informatice.

Poliția Română precizează efectuarea de 15  percheziții în România și 20 percheziții în Italia și punerea în executare a zeci de mandate de aducere.

O echipă de polițiști români participă la activităţile desfăşurate in Italia, iar o echipă de polițiști italieni este implicată în operațiunile realizate în România.

În total, acționează 120 de polițiști români, precum și 15 echipaje de jandarmi de la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

În fapt, în luna aprilie a anului 2016, polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti au iniţiat Operaţiunea BRUNO, iar la scurt timp după declanşarea investigaţiilor, a fost demarat un schimb de informaţii cu autorităţile din Italia (Poliţia Poştală din Milano), prin intermediul EUROJUST.

Operațiunea a atras suportul EUROPOL, care a facilitat o întâlnire operaţională a poliţiștilor români cu omologii lor italieni, în vederea demarării unei anchete simultane în Italia și coordonării pe viitor a activităţilor speciale.

Astfel, poliţiștii specializați în combaterea criminalității organizate din România și Italia au lucrat împreună o perioadă de 2 ani, pentru a strânge probe și a identifica toți membrii rețelei infracționale.

Aceasta avea o structură piramidală, întreaga activitate fiind condusă de 2 italieni și 2 români, aflați în București și Milano. Aceștia ar fi coordonat mai multe celule, alcătuite din aproximativ 50 de membri, fiecare cu roluri bine determinate.

Totodată, în cadrul activității infracționale, ar fi fost atrase și recrutate alte aproximativ 100 de persoane (money mules), folosite în scopul pierderii urmei banilor obținuți ilegal și a îngreunării tragerii la răspundere a membrilor grupării. Acestea ar fi realizat tranzacții succesive prin conturi bancare și servicii rapide de transfer monetar, pentru ca banii să ajungă în final în posesia liderilor grupării.

Rețeaua infracțională ar fi recrutat mai mulți tineri, cetățeni români, în vederea lansării unor atacuri phishing împotriva clienților a două bănci comerciale din Italia.

 

 

 

Share With: