404 Not Found


nginx
La ce riscuri de securitate se pot expune cei care joacă Pokemon GO - Security Portal
HomeStiriSecuritate ITLa ce riscuri de securitate se pot expune cei care joacă Pokemon GO
la-ce-riscuri-de-securitate-se-pot-expune-cei-care

La ce riscuri de securitate se pot expune cei care joacă Pokemon GO

la-ce-riscuri-de-securitate-se-pot-expune-cei-careJocul Pokemon Go a fost lansat luni și pe piața din România. Dincolo de pericolele fizice cauzate de neatenție pe durata folosirii aplicației ar putea exista și probleme de securitate cibernetică.

Deși media pare să se fi concentrat pe scoaterea în evidență a pericolelor reprezentate de jucătorii bezmetici de Pokemon Go care nu se mai uită pe unde traversează sau care își opresc mașinile la întâmplare și se aventurează în zone rău famate pentru a prinde câte un pokemon, problema mai gravă pare a fi cea a securității datelor și a confidențialității în mediul online, relatează Agerpres.

Adam Reeve, cercetător la o firmă de cibersecuritate a explicat modul în care securitatea datelor personale poate fi compromisă prin instalarea acestui joc. Pentru a-l juca este nevoie de crearea unui cont pe site-ul pokemon.com sau prin conectarea cu ajutorul contului de Google.

Această opțiune comodă deschide pentru Niantic, compania care a dezvoltat acest joc, accesul complet la contul respectiv de Google — adică pot fi accesate documentele din Google drive, poate fi examinat istoricul căutărilor cu motorul Google sau pot fi văzute fotografiile din Google photos. De asemenea, este important de precizat că în situația în care serverele companiei Niantic ar ceda în fața unui atac al hackerilor, toate aceste informații personale cu privire la jucătorii înregistrați de Pokemon Go vor fi compromise.

Reprezentanții Niantic au dat publicității un comunicat prin care îi răspund lui Adam Reeve și în care menționează că au luat la cunoștință observațiile ridicate de acesta. În comunicat ei precizează și că “Google a verificat faptul că nicio altă informație nu este primită sau accesată de Pokemon Go sau de Niantic. Google va reduce accesul Pokemon Go doar la informațiile de bază din profilul utilizatorilor care, la rândul lor, nu vor trebui să ia nicio măsură”, aceste actualizări și modificări realizându-se automat.

Specialiștii în securitate cibernetică ai Bitdefender precizează și șapte pași simpli care pot ține la distanță utilizatorii Pokemon Go de eventuale pericole, scrie realitatea.net:

1. Descărcați aplicația Pokemon Go numai din magazinele oficiale de aplicații – precum App Store sau Google Play – și evitați magazinele neoficiale care oferă versiuni modificate ale jocului. Utilizatorii pasionați de aceste jocuri tind adesea să caute după un timp variante modificate sau îmbunătățite cu noi hărți sau personaje, menite să le capteze atenția.

2. Instalați o soluție de securitate destinată telefonului mobil, capabilă să identifice aplicațiile periculoase înainte de instalare și să descopere cât de agresive sunt cele deja instalate.

3. Verificați comentariile legate de orice aplicație și datele despre producătorul acesteia înainte de a o instala.

4. Când instalați aplicația pe un sistem de operare iOS sau Android, observați ce permisiuni vi se solicită și înlăturați-le pe cele inutile, mai ales pe cele care nu afectează în mod real funcționalitățile jocului. În acest caz, parcurgeți următorii pași:

– pentru Android, navigați pe pagina de securitate Google și căutați Pokemon Go; pentru iOS, navigați în setări și găsiți aplicația;

– selectați Pokemon Go și apoi Remove pentru a înlătura accesul complet la date nenecesare, precum camera foto a dispozitivului;

– reporniți apoi jocul pe dispozitiv.

5. Citiți cu atenție rubrica de Termeni și condiții pentru a ști cum sunt prelucrate datele cu caracter personal și cine le poate accesa.

6. Ca regulă generală, nu descărcați aplicații false care se prezintă drept actualizări ale Pokemon Go, trimise pe adresa personală de e-mail.

7. Dacă dețineți un smartphone produs de Apple, evitați să recurgeți la procesul de decodare a sistemului de operare a dispozitivului, cunoscut și sub denumirea de jailbreak. Acesta dezactivează mediul controlat de securitate a sistemului de operare iOS și permite accesul aplicațiilor la diverse funcționalități ale telefonului, fără a mai cere permisiunea utilizatorului.

 

 

 

Share With: