[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Kaspersky Lab: punctele slabe ale securitatii IT din sistemul medical

Un expert din echipa Kaspersky Lab GReAT (Global Research & Analysis Team) a făcut un experiment la o clinică privată, în încercarea de a descoperi punctele slabe în materie de securitate IT și de a găsi soluții pentru ele.

Au fost identificate vulnerabilități în dispozitive medicale, care le dădeau infractorilor cibernetici acces la informațiile personale ale pacienților și le permiteau să le controleze starea de sănătate, scrie agora.ro.

O clinică modernă este un sistem complex. Este dotată cu aparatură medicală sofisticată, care are un sistem de operare și aplicații instalate. Medicii se bazează pe computere și toate informațiile sunt păstrate în format digital. În plus, toate tehnologiile din sistemul de sănătate sunt conectate la Internet. Așadar, nu este nicio surpriză că, atât dispozitivele medicale, cât și infrastructura IT din spitale, au fost vizate de către hackeri. Cele mai recente exemple de astfel de incidente sunt atacuri ransomware împotriva unor spitale din SUA și Canada. Dar un atac malware de amploare este doar una dintre modalitățile prin care infractorii ar putea exploata vulnerabilitățile infrastructurii IT dintr-un spital modern.

Clinicile păstrează informații confidențiale despre pacienții lor. În plus, dețin și folosesc echipamente foarte scumpe, dificil de reparat și de înlocuit, care le fac o potențială țintă, interesantă în vederea șantajului și a furtului.

Efectele unui atac cibernetic reușit împotriva unei organizații medicale ar putea să difere în ceea ce privește detaliile, dar vor fi la fel de periculoase. Acestea ar putea să implice următoarele:

Uzul fraudulos al datelor personale ale pacienților: vânzarea informațiilor către terțe părți sau solicitarea unei răscumpărări din partea clinicii, pentru a recupera informații delicate despre pacienți.

Falsificarea intenționată a rezultatelor pacienților sau a diagnosticelor.

Dereglarea echipamentelor medicale ar putea face rău, din punct de vedere fizic, pacienților și ar putea duce la pierderi financiare uriașe pentru o clinică.

Impact negativ asupra reputației unei clinici.

 

Primul lucru pe care expertul Kaspersky Lab a decis sa-l facă, în timpul cercetării sale, a fost să înțeleagă modul în care numeroase dispozitive medicale de pe glob sunt, în prezent, conectate la Internet. Dispozitivele medicale moderne sunt computere perfect funcționale, cu un sistem de operare, iar majoritatea lor au un canal de comunicare cu Internetul. În momentul în care obțin acces la aparate, hackerii ar putea să le afecteze funcționarea.

O privire rapidă peste rezultatele oferite de motorul de căutare Shodan, pentru dispozitive conectate la Internet, a arătat sute de dispozitive – de la aparate de rezonanță magnetică, la echipamente pentru cardiologie, echipament medical prin radiofrecvență și alte dispozitive complementare – înregistrate aici. Această descoperire duce la concluzii îngrijorătoare – unele dintre dispozitive încă funcționează cu sisteme de operare vechi, cum ar fi Windows XP, cu vulnerabilități nerezolvate, iar unele chiar folosesc parolele inițiale, care pot fi găsite, foarte ușor, în manualele cu instrucțiuni. Profitând de aceste puncte slabe, infractorii ar putea să obțină acces la interfața unui dispozitiv și să îi afecteze funcționarea.

Scenariul de mai sus este doar una dintre modalitățile în care infractorii cibernetici ar putea să pătrundă în infrastructura critică a clinicii. Dar cel mai evident și logic mod este să încerce să atace rețeaua locală. În timpul cercetării, a fost descoperită o vulnerabilitate în conexiunea Wi-Fi a clinicii.

Explorând rețeaua clinicii, expertul Kaspersky Lab a găsit niște echipamente medicale pe care le descoperise anterior pe Shodan. De data aceasta, însă, nu a mai avut nevoie de nicio parolă ca să aibă acces la echipament – fiindcă rețeaua locală era considerată de încredere pentru aplicațiile echipamentului medical și utilizatori. În acest mod, un infractor cibernetic poate să ajungă la un dispozitiv.

Continuând să exploreze rețeaua, expertul Kaspersky Lab a descoperit o nouă vulnerabilitate în aplicația unui aparat. În interfața utilizatorului era implementat un interpretor de comenzi (shell) care ar putea da infractorilor acces la informații confidențiale despre pacient, inclusiv istoricul medical și informații despre analize, precum și adresele și datele de identitate. Mai mult, din cauza acestei vulnerabilități, ar putea fi compromis întregul dispozitiv controlat prin intermediul acestei aplicații. În primul rând, infractorii ar putea să afecteze funcționarea aparatelor sau să le facă rău – fizic – pacienților. În al doilea rând, ar putea să defecteze aparatul, ceea ce ar presupune costuri uriașe pentru spital.

“Clinicile nu mai înseamnă doar doctori și echipamente medicale, ci și servicii IT. Munca serviciului de securitate internă dintr-o clinică influențează siguranța datelor pacienților și funcționalitatea aparatelor. Inginerii de software și echipamente medicale își canalizează eforturile pentru a crea aparatură medicală utilă, care va salva și proteja viețile oamenilor, dar uneori uită, aproape total, să le protejeze de accesul extern neautorizat. Atunci când este vorba de noi tehnologii, chestiunile de siguranță ar trebui luate în calcul încă din prima fază a procesului de cercetare și dezvoltare. Companiile de securitate IT ar putea ajuta, în această etapă, la o abordare corectă a chestiunilor de siguranță”, spune Sergey Lozhkin, Senior Researcher la Kaspersky Lab, în cadrul GReAT.

Experții Kaspersky Lab recomandă implementarea următoarelor măsuri pentru protejarea clinicilor de accesul neautorizat:

Folosiți parole complexe pentru a proteja toate punctele externe ale conexiunii;

Actualizați politicile de securitate IT, dezvoltați un management al patch-urilor, în timp real, și faceți evaluări ale vulnerabilităților;

Protejați aplicațiile echipamentului medical din rețeaua locală cu parole, în cazul în care o persoană neautorizată ar avea acces în zonele considerate de încredere.

Protejați infrastructura de amenințări cum sunt programele malware și atacurile hackerilor, cu o soluție de securitate solidă.

Faceți backup informațiilor critice, la intervale regulate, și păstrați o copie o backup-ului offline.

 

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019