HomeStiriSecuritate ITInformațiile personale a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook au fost colectate ilegal
informatiile-personale-a-peste-50-de-milioane-de-utilizatori-facebook-au-fost-colectate-ilegal

Informațiile personale a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook au fost colectate ilegal

informatiile-personale-a-peste-50-de-milioane-de-utilizatori-facebook-au-fost-colectate-ilegalSUA și Uniunea Europeană cer investigarea Facebook după ce o altă companie a colectat ilegal informații personale a peste 50 de milioane de utilizatori.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut luni iniţierea unei investigaţii în cazul reţelei de socializare online Facebook, după informaţiile potrivit cărora o companie din Marea Britanie a utilizat fraudulos datele utilizatorilor în scop electoral, informează site-ul Politico.eu, citat de Mediafax.

Potrivit unor dezvăluiri recente, compania Cambrigde Analytica, deţinută la acea vreme de Steve Bannon, ar fi utilizat în mod ilegal profilurile Facebook a mai multor utilizatori, în scopul de a ajuta la influenţarea rezultatelor alegerilor din SUA 2016 şi ale referendumului privind Brexit.

Tajani a declarat că aceste acuzaţii arată o “încălcare inacceptabilă a drepturilor de confidenţialitate ale cetăţenilor”, iar “Parlamentul European va investiga şi va trage la răspundere platformele digitale”. Întrebat ce demersuri va face Parlamentul European, biroul preşedintelui a răspuns că nu există încă un plan concret.

Conform unei anchete realizate de New York Times, The Observer și The Guardian, firma de analiză de date Cambridge Analytica a obţinut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, servindu-se de ele pentru a dezvolta un soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat în campania din 2016, relatează stirileprotv.ro.

În replică, Facebook a ‘suspendat’ pagina de Facebook a Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără asentimentul său, informaţii personale a milioane de utilizatori ai reţelei sociale.

Facebook a suspendat, de asemenea, accesul firmei-mamă a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum şi pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, şi Christopher Wylie, şef al Eunoia Technologies şi fost angajat al Cambridge Analytica.

Un avertizor de integritate a dezvăluit pentru Observer modul în care Cambridge Analytica, o companie deținută de miliardarul Robert Mercer, fondată în acel moment de către consilierul-cheie al Trump, Steve Bannon, a folosit informații personale luate fără autorizație la începutul anului 2014 pentru a construi un sistem care să poată profita de alegătorii individuali din SUA.

Documentele văzute de Observer și confirmate de o declarație Facebook arată că până la sfârșitul anului 2015 compania a aflat că informațiile au fost recoltate la o scară fără precedent. Cu toate acestea, în acel moment nu a reușit să avertizeze utilizatorii și a făcut doar pași limitați pentru recuperarea și securizarea informațiilor personale ale mai mult de 50 de milioane de persoane, scrie curierulnational.ro.

New York Times raportează că copii ale datelor colectate pentru Cambridge Analytica ar putea fi totuși găsite online; echipa sa de raportare a vizionat unele dintre datele brute.

Datele au fost colectate printr-o aplicație construită de academicianul Aleksandr Kogan, separat de activitatea sa de la Universitatea Cambridge. Prin intermediul companiei sale Global Science Research (GSR), în colaborare cu Cambridge Analytica, sute de mii de utilizatori au fost plătiți pentru a face un test de personalitate și au acceptat ca datele lor să fie colectate în scopuri academice. Cu toate acestea, aplicația a colectat, de asemenea, informațiile prietenilor de la Facebook ai celor ce au făcut testul, ceea ce a dus la acumularea unei baze de date de zeci de milioane de oameni.

Politicienii americani şi europeni îl cheamă pe directorul executiv Facebook, Mark Zuckerberg, să se prezinte în faţa parlamentarilor pentru a explica modul în care Cambridge Analytica – firma de publicitate care l-a ajutat pe Donald Trump să câştige preşedinţia din Statele Unite – a reuşit să culeagă datele cu caracter personal a milioane de cetăţeni americani fără consimţământul acestora, relatează Mediafax.

„Facebook a depus deja mărturie despre modul în care platforma a fost folosită de propagandiştii ruşi înaintea alegerilor din 2016, dar compania nu l-a pus niciodată pe Zuckerberg în centrul atenţiei cu liderii guvernului. Presiunea poate, de asemenea, prefigura o reglementare mai strictă pentru reţeaua de socializare”, relatează Bloomberg.

Ca urmare a acestui scandal, acțiunile Facebook au scăzut la aflarea veștii cu 7%, ștergând cu buretele 40 de miliarde de dolari din valoarea de piață a companiei. De asemenea, urmare a acestui scandal care abia a început să-și producă efectele, șefului departamentului de securitate Alex Stamos, i-au fost schimbate prioritățile în cadrul companiei, scrie profit.ro.

Alex Stamos plănuiește să plece de la Facebook până în luna august deoarece acesta a sprijinit o mai mare dezvăluire a interferențelor rusești pe platforma de social media dar propunerile sale au fost respinse de colegii săi. El ar fi vrut să plece imadiat, dar a fost convins să rămână până la transferarea responsabilităților sale. El a precizat că supraveghează transferul echipei sale de securitate către departamentul de produse și infrastructură al Facebook, conform nytimes.com.

 

 

 

Share With: