In razboi cibernetic. Pentagonul pregateste contraofensiva
Pentagonul a recunoscut că a fost supus la începutul anului unui puternic atac cibernetic prin care mii de documente au fost furate de hackeri din străinătate. De asemenea, Departamentul american al Apărării şi-a dezvăluit strategia privind consolidarea securităţii reţelelor sale informatice şi dezvoltarea capacităţii de disuasiune pentru a face faţă mai bine atacurilor cibernetice.
William Lynn, adjunctul secretarului apărării, a declarat că, în urma unui atac informatic din luna martie, hackerii au reuşit să obţină informaţii despre cele mai ‘sensibile’ sisteme ale Pentagonului, relatează BBC News.
Dezvăluirea acestor informaţii survine în contextul lansării de către Pentagon a unei strategii pentru întărirea capacităţilor cibernetice ale SUA şi pentru contracararea ameninţărilor şi atacurilor din spaţiul cibernetic. Conform strategiei, spaţiul cibernetic este tratat într-un mod similar cu spaţiile terestru, aerian şi maritim, transmite Agerpres.
“În secolul al XXI-lea, biţii pot fi la fel de ameninţători ca gloanţele şi bombele”, a spus Lynn, cu ocazia prezentării noii strategii.
Sub atacul hackerilor
Într-un discurs susţinut la National Defense University din Washington, Lynn a precizat că circa 24.000 de fişiere conţinând date aparţinând Pentagonului au fost furate în luna martie dintr-un calculator din reţeaua industriei de apărare, într-unul din cele mai mari atacuri cibernetice din istoria SUA.
Într-un interviu pentru Associated Press apărut înainte de discursul menţionat, William Lynn a spus că Pentagonul consideră că atacul din luna martie a fost comis de un guvern străin, precizând că ştie care este acesta.
În cadrul discursului, el a afirmat că unele dintre datele furate sunt ‘banale, cum ar fi descrieri de mici părţi de tancuri, avioane şi submarine’. “Însă o bună parte (din date, n.r.) vizează cele mai sensibile sisteme ale noastre, printre care avionică, tehnologii de supraveghere, sisteme de comunicare prin satelit şi protocoale de securitate a reţelei”, a spus el.
William Lynn a subliniat de asemenea că atacurile cibernetice din viitor nu se vor concentra numai de furtul de date, ci şi pe distrugerea capacităţilor de apărare ale SUA, putând cauza chiar decese. El a adăugat că hackeri au încercat în trecut să extragă fişiere legate de sistemele de urmărire a rachetelor şi de proiectul Joint Strike Fighter.
Deşi state ca Rusia şi China au fost acuzate în trecut de numeroase atacuri cibernetice, Pentagonul se teme de posibile atacuri şi furturi de date comise de grupările teroriste asupra reţelelor de calculatoare din SUA.
Lynn a mai spus că tehnologia informaţiei a devenit atât de importantă pentru guvernul SUA încât ‘există practic garanţia că viitorii inamici vor ţinti dependenţa noastră de ea’.
Oficialul american a afirmat totodată că Strategia Departamentului Apărării privind spaţiul cibernetic este defensivă, contracarând criticile iniţiale conform cărora ar fi prea agresivă.
Linia Maginot
“Câteva apăsări de taste pe tastatura unui calculator într-o ţară pot avea un impact în celălalt colţ al planetei cât ai clipi din ochi”, a declarat secretarul adjunct al Apărării, William Lynn.
Această strategie, care consideră spaţiul virtual un câmp de acţiune la fel ca marea, domeniul aerian sau spaţiul, prevede nu numai instalarea de firewall, ci şi convingerea potenţialor adversari că nu merită efortul.
O abordare pur defensivă nu permite deţinerea unei strategii coerente, a afirmat la rândul său generalul James Cartwright, adjunctul şefului Statului Major Interarme, evocând linia Maginot, transmiet Mediafax.
“Până în prezent, 90 la sută din atenţia noastră se concentra pe construcţia de firewall, iar 10 la sută din mijloace pentru a împiedica un atac”, a explicat el. Obiectivul este de acum să se ia în calcul atât disuasiunea, cât şi protecţia, potrivit lui.
“De fiecare dată când cineva cheltuieşte câteva mii de dolari pentru a concepe un virus, noi cheltuim milioane (pentru a-l preîntâmpina). Suntem de partea necorespunzătoare şi trebuie să schimbăm acest lucru”, a adăugat el, fără alte precizări.
Exemplul Stuxnet
Potrivit Washington Post, această atitudine mai ofensivă conduce la conceperea unor viruşi care pot sabota reţelele inamice, ca Stuxnet împotriva programului nuclear iranian.
Un atac informatic nu va antrena totuşi un răspuns militar, a afirmat generalul Cartwright. Dar William Lynn a precizat că Statele Unite îşi rezervă dreptul la un “răspuns militar proporţional şi justificat” la aceste atacuri.
Cu 15.000 de reţele şi şapte milioane de calculatoare răspândite în sute de instalaţii în lume, apărarea americană este vizată de milioane de atacuri în fiecare zi.
Noua strategie, a cărei versiune neclasificată a fost publicată, prevede în special cooperarea cu Departamentul de Securitate Internă, sectorul privat şi aliaţii pentru a proteja mai bine informaţiile sensibile.