IDC Romania pe harta securitatii IT
Dintre toate subdomeniile si categoriile securitatii, Securitatea IT – sau infosec, asa cum mai e cunoscuta – este, fara indoiala, cea care s-a dezvoltat cel mai alert. Fenomenul are legatura, in principal, cu importanta covarsitoare a sistemelor informatice din viata noastra profesionala si privata, cu impactul si consecintele deosebit de grave pe care un eveniment pe linia securitatii IT il poate avea, dar si cu migrarea aspectelor securitatii (tot mai pronuntata) spre platforme informatice integrate.
Romania nu face exceptie de la regula! Ba, din contra, in ultima perioada, am fost cu totii martorii unor evenimente deosebite pe linia criminalitatii informatice, a violarii sistemelor de securitate IT. Au capatat notorietate retelele de hackeri, cardsteri si skimmeri romani, care opereaza mai ales in strainatate si despre care presa din tara sau strainatate a prezentat pe larg informatii (vezi retelele identificate in SUA, Germania, Bacau sau Dolj). Notorietatea este atat de mare, incat, in luna februarie a acestui an, revista Wired a publicat un articol preluat de cea mai mare parte a mass-media romanesti: „Hackerville” (Ramnicu Valcea) – Capitala hackerilor.
IDC IT Security roadshow 2011
Astfel, o conferinta pe tema securitatii IT nu poate fi decat un lucru benefic pentru piata si specialistii din domeniu. Iar evenimentul organizat pe 10 martie, la JW Marriott Grand Hotel, s-a vrut si, in cea mai mare parte, a reusit sa reuneasca specialisti din toate domeniile relevante ale securitatii IT si sa abordeze, la nivel holistic, domeniul vizat. Participantii au abordat, pe rand, probleme ce tin de mediul de business, evolutia pietelor, legislatie, provocari, studii de caz, concepte si abordari inovative, dar si probleme de natura tehnica: software, cat si hardware.
Singurul subiect despre care s-ar putea spune ca fost tratat mai putin decat ar fi meritat este dezbaterea pe tema realitatii infractionale informatice din Romania, generate de retelele locale care actioneaza la nivel european sau american. In ciuda acestui aspect, merita remarcat faptul ca asistenta a fost captata si a participat activ la dezbatere, fapt demonstrat de prezenta numeroasa si constanta pe intreaga durata de desfasurare a conferintei, de expertiza prezentatorilor si subiectele abordate, si anume:
-
Strategii de securitate IT in 2011 (IDC)
-
Cum raspundem nevoilor critice de securitate (Fortinet)
-
Datele mobile si perimtrul deschis de securitate (Kaspersky Lab)
-
Information Security Compliance – provocare sau necesitate (CISSP)
-
Securitatea fizica a centrelor de date ca si componenta indispensabila a politiciii integrate de securitate (APC / Schneider Electric)
-
Protejarea informatiei prin etichetarea multinivel (Crucial Systems & Services)
-
Notificarea pentru incalcarea securitatii (APTI)
-
Studiu de caz: Securizarea infrastructurii Petrom cu solutia Microsoft Forefront (Microsoft)
IDC CEMA si nevoia de informatii
IDC CEMA este o companie de consultanta sic ercetare de piata recunoscuta la nivel mondial ce ofera informatii preponderent pe domeniul tehnologiei, inclusiv cel al securitatii. Initiativa IDC CEMA a devenit o constanta in Romania, dar si un standard al prfesionalismului de inalta clasa, mai ales daca tinem cont de carcaterul international al conferintei si de nivelul abordarii.
Pentru acest an, IDM CEMA mai are programate urmatoarele evenimente:
-
17 mai – IDC Datacenters Transformation Roadshow (Hotel Intercontinental, Bucuresti)
-
31 mai – IDC’s IT in Government Conference (JW Marriott Hotel, Bucuresti)
-
22 septembrie – IDC Cloud Computing Roadshow (JW Marriott Hotel, Bucuresti)
-
29 septembrie – IDC’s Document & Print Management Solutions (JW Marriott Hotel, Bucuresti)