HomeStiriSecuritate ITHackerul Guccifer 2.0 nu este român, ci agent rus
hackerul-guccifer-2-0-nu-este-roman-ci-agent-rus

Hackerul Guccifer 2.0 nu este român, ci agent rus

hackerul-guccifer-2-0-nu-este-roman-ci-agent-rusAnchetatorii american au reușit să descopere că hackerul Guccifer 2.0 nu este cetățean român ci agent rus.

Guccifer este un hacker român responsabil pentru mai multe atacuri cibernetice și dezvăluirea unor informații precum o serie de auto-portrete realizate de fostul președinte american George W. Bush, a unor discuții private între  Corina Crețu, membră a Parlamentului European, şi Colin Powel, dar și a numeroase fotografii și mesaje private ale unor vedete naționale și internaționale, conform playyech.ro.

Despre Guccifer 2.0 se zvonește că este român, dar situația pare să fie, de fapt, alta. Varianta 2.0 a hackerului a devenit cunoscută în 2016, când individul și-a asumat responsabilitatea pentru spargerea serverelor Partidului Democrat din SUA.

Investigatorii americani au ajuns la concluzia că “Guccifer 2.0”, care se prezenta drept român,  era de fapt un agent al serviciului militar rus de informaţii (GRU), informează Business Insider, citând presa americană, relatează Mediafax.

“Guccifer 2.0” s-a prezentat ca fiind un hacker român, negând că ar colabora cu Rusia, iar Moscova a negat în repetate rânduri că ar fi implicată în atacurile cibernetice.

Autorităţile americane suspectau de mai mult timp că acesta avea legături cu Rusia, iar site-ul de ştiri The Daily Beast a relatat joi că investigatorii au obţinut recent dovezi concrete care indică legăturile directe ale acestuia cu spionajul rus.

O companie de securitate cibernetică a stabilit că hackerul a folosit o reţea privată virtuală (VPN) pentru a-şi masca identitatea. 

Kyle Ehmke, cercetător la departamentul de securitate al companiei cibernetice ThreatConnect, a declarat că „există o serie de companii de securitate cibernetică şi persoane fizice care nu l-au crezut încă de la început pe Guccifer 2.0”, scrie adevarul.ro, citat de mytex.ro.

La un moment dat, Guccifer 2,0 a uitat sa activeze clientul VPN înainte de a se loga. Prin urmare, a lăsat urma unui IP, localizat în Moscova, în jurnalul de server al unei companii americane de social media, potrivit unei surse familiare cu investigația guvernamentală in acest caz. Guccifer 2.0 nu a răspuns la mesajul adresat pe Twitter de publicația americană, scrie hotnews.ro.

Cercetând adresa IP, anchetatorii americani au descoperit faptul că Guccifer 2.0 este un ofițer GRU localizat în sediul agenției, pe Strada Grizodubovoy din Moscova.

 

 

 

Share With: