[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate IT

Hackerul clujean IceMan, care a spart servere NASA, acuzat într-un alt dosar

Hackerul IceMan din Cluj, care în urmă cu 8 ani a spart 25 de servere ale NASA şi le-a lăsat americanilor mesaj că ar trebui să îl angajeze, este din nou cercetat într-un dosar penal. Hackerul spune că este o înscenare.

Robert Butyka, în vârstă de 32 de ani, a ajuns cunoscut în lumea toată după ce a spart serverul Agenției Spațiale Americane NASA, a comandat ca anumite programe să se autodistrugă, și a provocat pagube de 600.000 de dolari SUA, este acum cercetat într-un alt dosar penal, conform evz.ro.

A copiat pagina de internet al unui celebru festival care are loc într-o comună de lângă Cluj Napoca, după care a accesat ilegal datele și conturile bancare ale persoanelor înșelate. Printre victime și un procuror clujean care a crezut că intră pe pagina de internet a festivalului și a comandat bilete. De fapt, susțin procurorii DIICOT, toate datele furnizate de victime au fost folosite de Butyka, care a creat un site piratat conturile acestora.

Pentru această faptă, miercuri, Curtea de Apel Cluj a dispus trimiterea lui Butyka la închisoare pentru doi ani și opt luni.

Robert Butyka a fost reținut de procurorii DIICOT, pe 15 noiembrie 2012, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni. Pe numele lui a fost emisă o sentință de trei ani cu suspendare, pentru accesarea ilegală a serverelor NASA. Judecătorii au revocat suspendare acestei pedepse.

Hackerul este acuzat că ar fi intrat în contul unui procuror şi, cu banii luaţi, 650 de lei, ar fi cumpărat un televizor. Însă el neagă toate acuzaţiile şi spune că este victima unei înscenări, relatează stirileprotv.ro.

Totul ar fi început în luna ianuarie 2016, când sute de persoane din Cluj au primit un mail prin care se preciza că îşi pot cumpăra mai ieftin bilete la un festival de muzică din oraş.

În spatele acestor mailuri spune Robert s-ar fi aflat hackeri americani, iar clujeanul nu a făcut decât să oprească atacul informatic. El susţine că imediat după această operaţiune, hackerii americani i-ar fi înscenat toată operaţiunea. Mai precis, în numele lui au intrat în contul bancar al unui procuror din Cluj de unde au sustrat 650 de lei.

Share
Publicat de
C. R.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019