Hackerul care a atacat Presedintia, prins de DIICOT
Procurorii DIICOT l-au prins pe hackerul care a accesat server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Președinției României.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca au desfășurat mai multe activități pe linia combaterii infracțiunilor informatice și spălării de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de către Serviciul Român de Informații.
În cauză există suspiciunea că, în perioada 2010 — martie 2014, numitul B.S.T. a deținut fără drept datele a 62.000 de card-uri bancare unice, date care au fost obținute în mod ilicit și care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operațiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimțământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali.
De asemenea, există suspiciuni că acesta a transmis în mod neautorizat către alte persoane 3.449 de card-uri bancare unice, conținând date de identificare ale unor card-uri bancare aparținând unor utilizatori, date care au fost obținute în mod ilicit.
Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de card-uri bancare erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram către numita U.A. ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziționarea și tranzacționarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.
Valoarea monedelor virtuale deținute de către B.S.T era transformată în monedă convențională — dolari sau euro — și ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A.
Din aceste conturi, cei doi efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obținute în vederea achiziționării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obținute în urma săvârșirii infracțiunilor identificate până la acest moment în cauză este de 643.564 lei.
“Totodată, există suspiciuni că B.S.T. a procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduiește server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Președinției României, accesul la acest sistem informatic fiind restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obținerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deținute și utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice”, mai susține DIICOT.
Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 dolari, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii. Procurorii DIICOT — ST Cluj vor audia mai multe persoane, urmând a fi dispuse ulterior măsuri legale în cauză, precizează sursa citată.