HomeStiriSecuritate ITHackerii ruși ar fi folosit antivirusul Kaspersky pentru a fura secrete cibernetice ale NSA
hackerii-rusi-ar-fi-folosit-antivirusul-kaspersky-pentru-a-fura-secrete-cibernetice-ale-nsa

Hackerii ruși ar fi folosit antivirusul Kaspersky pentru a fura secrete cibernetice ale NSA

hackerii-rusi-ar-fi-folosit-antivirusul-kaspersky-pentru-a-fura-secrete-cibernetice-ale-nsaHackeri ai guvernului rus ar fi sustras, în 2015, secrete cibernetice clasificate ale SUA de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA) prin intermediul antivirusului Kaspersky.

Hackeri ruși au exploatat software-ul antivirus al Kaspersky Lab pentru a fura informații secrete de pe computerul unui contractant, conform Wall Street Journal, scrie rappler.com.

Wall Street Journal a precizat că informațiile obținute de hackerii ruși erau despre modul în care NSA penetrează computerele altor țări și deșpre modul în care se protejează de atacuri cibernetice.

Informațiile au fost descoperite anul trecut și pot explica de ce guvernul SUA interzice agențiilor sale să folosescă protecția antivirus a companiei.

Washington Post a transmis că angajatul în cauză lucrase pentru unitatea de Operaţiuni de acces personalizate pentru hackeri de elită a NSA-ului, înainte de a fi concediat în 2015, relatează Mediafax.

NSA a refuzat să comenteze informaţiile presei, citând politica agenţiei : ”Nu comentăm niciodată despre afiliaţii noştri sau despre chestiuni interne”.

The Wall Street Journal a raportat, citând surse anonime, că furtul a inclus informaţii despre modul de pătrundere pe reţeaua unui computer străin şi protejarea împotriva atacurilor cibernetice, aceasta putând fi considerată una dintre scurgerile de informaţii cele mai mari din domeniul securităţii.

La 13 septembrie, Ministerul Securității Interne a ordonat tuturor funcționarilor federali să dezinstaleze software-ul antivirus Kaspersky Lab în termen de 90 de zile, scrie agerpres.ro.

Potrivit Wall Street Journal, subcontractantul a adus acasă dosare confidențiale ale NSA și le-a transferat pe calculatorul său personal, pe care era instalat un antivirus Kaspersky. Hackerii ar fi identificat aceste documente cu ajutorul antivirusului respectiv.

Tot potrivit publicației citate, subcontractantul nu avea intenția deliberată să dezvăluie aceste informații, dar el a încălcat probabil legea aducând acasă aceste documente catalogate drept “secret de apărare”.

Societatea rusă Kaspersky a reacționat într-un comunicat și a semnalat că nu există nicio probă a unei eventuale complicități cu serviciile de informații ruse.

Fondatorul său Eugene Kaspersky a recunoscut că “una sau două persoane” care lucrau pentru guvernul rus ar fi putut fi infiltrate în compania sa, dar a negat cu vehemență că ar lucra pentru Kremlin.

 

 

 

 

Share With: