Hackerii ar putea să oprească internetul pentru 24 de ore anul viitor
Un reprezentatnt al companiei americane de securitate LogRhythm avertizează că anul viitor internetul va cădea pentru 24 de ore.
Compania americană de securitate LogRhythm a lansat un avertisment îngrijorător. Conform vice-preşedintelui şi a şefului în securitatea informaţiei, James Carder, internetul va cădea anul viitor pentru 24 de ore. Iar problema nu va fi doar una tehnică ce va împiedica utilizatorii să-şi schimbe statusul, scrie yoda.ro.
„In 2017, vom vedea o lovitură majoră undeva, cândva. Dacă internetul cade, pieţele financiare vor fi în prag de colaps” spune Carder, citat de Business Insider. Expertul în securitate spune că semnele au apărut de anul acesta când atacatorii „au testat rachetele aruncându-le în ocean”.
„Am văzut atacul DDoS împotriva DynDNS în urmă cu doar 2 luni. Acela a dus la căderea unor site-uri majore precum Twitter şi Spotify pentru câteva ore. Am văzut atacuri similare ce au lovit Brian Krebs înainte de atacul împotriva Dyn. Au fost doar nişte teste. Dacă poţi demonstra că este posibil să opreşti nişte site-uri masive şi o mare parte din internetul din SUA pentru câteva ore, un blocaj de 24 de ore pare destul de simplu de făcut, nu?” spune Carder, citat de independent.md.
Acesta mai previne în ceea ce priveşte problema ştirilor false, spunând că hackerii vor ţinti site-uri media majore precum CNN şi Fox News. „Puterea influenţei a început să se mute de la sursele main stream şi nu cred că acestea îşi permit ca acest lucru să continue. Vor răspunde împotriva ameninţării ştirilor false încercând să implementeze un nivel de control media şi probabil se va ajunge prea departe. Cred că hackerii, în numele protejării libertăţii de exprimare, vor răspunde prin atacarea unui gigant media” a încheiat expertul în securitate.
În ceea ce privește știrile false, atacatorii se folosesc de ele pentru a obține profit. Spre exemplu, conform securityinfowatch.com, FingerPrint Cards o firmă din Suedia a fost ținta unei știri false în octombrie 2016. Un comunicat de presă care anunța că va fi achiziționată de către Samsung a dus la creșterea acțiunilor de la bursă cu 50%. Știrea falsă a fost eliminată dar deja dăduse posibilitatea atacatorilor să câștige milioane de dolari din această fluctuație. Chiar dacă un astfel de atac nu atinge direct compania vizată, pot avea un impact imens pentru veniturile, operațiile și reputația unei companii.
O știre falsă care afectează piețele bursiere este un atac care poate fi prevenit de departamentul de securitate. Departamentul de securitate este obișnuit cu o monitorizare continuă și în timp real, dar monitorizarea știrilor este diferită.