[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Hackeri romani, considerați responsabili pentru deturnarea sistemului de supraveghere video din Washington

Guvernul Statelor Unite susține că doi hackeri români au preluat controlul asupra a 65% dintre camerele de supraveghere din Washington.

Conform plângerii înaintate de Curtea de apel a Districtului Columbia, guvernul a spus că doi hackeri au atacat din Afara Statelor Unite și au reușit să se infiltreze în majoritatea camerelor de supraveghere montate în oraș în urma unei campanii de șantaj, scrie wccftech.com.

Atacul a avut loc la începutul acestui an, în luna ianuarie. Hackerii au preluat controlul asupra a 123 din cele 187 de camere de supraveghere montate în oraș și care sunt folosite de poliție. Cei doi suspecți identificați de guvernul Statelor Unite sunt Mihai Alexandru Isvanca și Eveline Cismaru. Aceștia sunt acuzați că au încercat să șantajeze persoane pentru a obține bani și alte bunuri de valoare.

Cei doi hackeri mai sunt acuzați că au deturnat computerele folosite pentru a reda imaginile de pe camerele de supraveghere pentru a distribui ransomware prin e-mail-uri. Un agent al Secret Service a declarat sub jurământ că hackerii voiau să folosescă malware pentru a bloca computerele victimelor și pentru a cere o răscumpărare de la victime pentru a le permite din nou accesul.

Cei dela Secret Service spun că au descoperit deturnarea pe 12 ianuarie 2017, când computerele la care erau conectate camerele video au încetat să mai fie conectate. Investigațiile ulterioare ale computerelor au descoperit că persoane neautorizate le foloseau și instalaseră programe neautorizate de poliție. Dovezile includeau distribuirea ransomware-ului Cerber de către cel puțin un computer, scrie scmagazine.com.

Nu se cunoaște cât timp operația cu ransomware funcționa. Un alt computer al poliției răspândea ransomware-ul Dharma. În plus, mai multe conturi de Gmail au fost găsite pe aceste computere, cel mai probabil fiind folosite pentru a răspândi ransomware.

Investigarea acestor conturi de Gmail și felul în care acestea au fost folosite a dus la identificarea celor doi suspecți prin descoperirea unor conturi pe numele lor.

Secret Service a mai ajutat luna acesta autoritățile române și alți polițiști din alte țări să urmărească și să aresteze cinci cetățeni români care foloseau ransomware pentru a păcălii oamenii.

În plus anchetatorii au spus că Isvanca a folosit adresă IP 86.107.57.138 pentru a înregistra și accesa toate conturile sale de e-mail și că aceași adresă IP a fost folosită pentru a sparge rețeaua unei organizații din Marea Britanie care oferă asistență medicală. Serverele acestei organizații ar fi fost folosite în schema ransomware. Adresa IP a fost verificată, iar furnizorul de internet din România a oferit informațiile despre Isvanca, conform bleepingcomputer.com.

Autoritățile au descoperit că Cismaru l-a ajutat pe Isvanca în urma analizei e-mail-urilor din adresele de e-mail și pentru că aceasta a folosit adresa de e-mail personală (eveline.cismaru@gmail.com) care conținea toate informațiile necesare descoperirii identității sale înclusiv rezervări ale unor bilete de avion.

Isvanca și Cismaru locuiesc în Londra, dar în momentul arestării erau pe aeroportul din București și voiau să plece din țară.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019