[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

Guvernul Marii Britanii, sfătuit să evite programele antivirus din Rusia

Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie avertizează guvernul britanic cu privire la folosirea de software antivirus din Rusia.

Directorul Centrului Național Britanic pentru Securitate Cibernetică (NCSC), Ciaran Martin, a sfătuit guvernul de la Londra să evite să folosească programe (software) antivirus create de companii tehnologice care au legături cu Rusia, într-o scrisoare difuzată sâmbătă, informează EFE, citat de Agerpres.

În scrisoare, adresată tuturor ministerelor și aprobată de serviciul de spionaj intern MI5, Martin avertizează că Rusia este “un agent foarte dotat în domeniul amenințărilor cibernetice, care folosește cibernetica drept instrument de stat”.

Martin admite totodată că “marea majoritate a persoanelor și organizațiilor din Marea Britanie nu sunt ținte active ale statului rus”.

Directorul NCSC consideră că “ghidul” transmis ministerelor are ca scop să le ofere instrumente pentru a putea evalua riscurile înainte de a achiziționa servicii antivirus de la o companie.

Ca regulă generală, Martin sfătuiește ministerele ca, “atunci când consideră că accesul la informații interne din partea statului rus ar presupune un risc pentru securitatea națională, să nu aleagă o companie antivirus cu sediul în Rusia”.

Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie spune că software-ul antivirus ar putea fi exploatat de guvernul rus, conform bbc.com.

Firma de securitate cibernetică Kaspersky Labs, acuzată de Statele Unite că a fost folosită de statul rus în campanii de spionaj, neagă delictul.

Reprezentanții guvernului subliniază că nu recomandă cetățenilor sau companiilor să nu mai folosească produsele Kaspersky. Banca Barclays a oprit oferirea clienților de software gratuit de la Kaspersky ca măsură de precauție.

Banca a informat despre această decizie 290.000 de clienți care folosesc online banking, dar i-a sfătuit pe cei care au deja instalat un astfel de software să nu facă nicio modificare.

Antivirusul de la Kaspersky Labs trebuie să aibă un acces extins la fișierele de pe computere și rețele pentru a le scana. De asemenea, are nevoie să comunice cu compania pentru a primi actualizări și să împărtășească datele descoperite. Îngrijorarea care apare ca urmare a acestui mod de funcționare este că informațiile astfel colectate ar putea fi folosite de statul rus pentru a spiona.

Reprezentanții Centrului Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie spun că decizia se bazează pe o analiză de risc, mai degrabă, decât pe dovezi că astfel de acte de spionaj au avut loc.

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019