[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Securitate IT

Grupul de hackeri Platinum a răspândit un nou malware de spionaj

Grupul de hackeri Platinum, care folosește stenografia pentru a nu fi detectat, a revenit cu un nou malware de spionaj.

Cercetătorii Kaspersky au descoperit o campanie complexă de spionaj cibernetic, menită să fure informații de la entități diplomatice, guvernamentale și militare din Asia de Sud. Campania a durat aproape șase ani și a avut legături cu alte atacuri recente din regiune. O investigație mai amplă asupra instrumentelor și metodelor folosite în campanie i-a condus pe cercetători la concluzia că atacatorul este grupul PLATINUM – un atacator de spionaj cibernetic pe care îl crezuseră dispărut. Pentru ca activitatea sa să rămână neobservată o perioadă atât de lungă, grupul a codat informațiile folosind o tehnică denumită steganografie, care ascunde faptul că ar fi transmisă vreo informație, scrie clubitc.ro.

Cercetătorii în domeniul securității au avertizat mai de mult în legătură cu pericolele steganografiei. Steganografia este practica de a transfera date într-un format ascuns, astfel încât nici să nu fie bănuită existența acestor date. Astfel, diferă de criptografie, care ascunde datele. Folosind steganografia, autorii campaniilor de spionaj cibernetic pot rămâne vreme îndelungată într-un sistem infectat, fără să trezească suspiciuni. Această metodă a fost folosită de grupul PLATINUM, o acțiune colectivă împotriva guvernelor și a organizațiilor care au legătură cu acestea, din Asia de Sud și Sud-Est. Ultima activitate cunoscută a grupului fusese detectată în 2017.

“În cazul operaţiunii Platinum, recent descoperite, comenzile malware erau incluse în codul HTML al unui site. Tastele “tab’ şi “spaţiu’ nu schimbă modul în care codul HTML este reflectat pe o pagină web, astfel încât autorii au codat comenzile într-o secvenţă specifică a acestor două taste. Prin urmare, comenzile erau aproape imposibil de detectat în traficul reţelei, pentru că malware-ului de-abia apărea, ca să acceseze un site care nu era suspect şi nu era detectabil în traficul general. Pentru a detecta malware-ul, cercetătorii au trebuit să verifice programele capabile să încarce fişiere pe dispozitiv. Dintre acestea, experţii au observat unul care se comportă ciudat, în sensul în care, de exemplu, accesa serviciul cloud public Dropbox pentru administrare şi era programat să funcţioneze doar în anumite momente. Cercetătorii şi-au dat seama ulterior că acest lucru se întâmpla pentru a ascunde activitatea malware printre procesele care funcţionează în timpul orelor de muncă, atunci când comportamentul său nu ar trezi suspiciuni. De fapt, downloader-ul extrăgea şi încărca date şi fişiere pe şi de pe dispozitivul infectat”, se arată în comunicat, citat de dcnews.ro.

Practic, malware-ul folosit avea alte caracteristici care îi permit să funcţioneze în secret o perioadă îndelungată. De exemplu, putea să transfere comenzile nu doar din centrul de comandă, ci şi de pe un dispozitiv infectat pe altul şi, astfel, puteau ajunge pe dispozitive care erau parte din aceeaşi infrastructură cu cele atacate, dar care nu erau conectate la Internet.

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019