HomeStiriSecuritate ITGoogle a descoperit și eliminat 20 de aplicații de spionaj
google-a-descoperit-si-eliminat-20-de-aplicatii-de-spionaj

Google a descoperit și eliminat 20 de aplicații de spionaj

google-a-descoperit-si-eliminat-20-de-aplicatii-de-spionajGoogle a șters 20 de aplicatii din Play Store, după ce a descoperit că acestea spionau utilizatorii, folosind informații colectate inclusiv de la unele dintre cele mai populare aplicații din lume.

Cele 20 de aplicații monitorizau emailurile, mesajele, apelurile vocale și locația utilizatorilor, printre altele, și ar fi fost instalate pe aproximativ 100 de telefoane, scrie Trusted Review, citat de ziare.com.

Exploatarea vulnerabilităților în cazul dispozitivelor cu versiuni invechite ale sistemului de operare Android s-a facut cu ajutorul unui spyware cunoscut sub numele de Lipizzan, astfel ocolindu-se setările de securitate si fiind accesate informatii personale ale utilizatorilor.

Lipizzan este un malware care şi-a făcut loc în aplicaţii de backup sau aplicaţiile de înregistrare vocală. Acesta se instala automat, monitoriza şi fura e-mail-urile, mesajele SMS, locaţia şi apelurile vocale ale utilizatorilor, scrie noobz.ro.

În plus, virusul strângea date din anumite aplicaţii, inclusiv din WhatsApp, Viber şi Telegram, în timp ce LinkedIn, Gmail şi Skype au fost, de asemenea, pe lista hackerilor. Google a exclus dezvoltatorii de aplicaţii din Play Store, în vreme ce aplicaţiile de spionaj au fost eliminate din dispozitivele infectate.

Aplicaţiile au fost descoperite prin intermediul Play Protect, o funcţionalitate care ar trebui să sporească securitatea dispozitivelor cu Android, scrie adevarul.ro.

Google Play Protect este un pachet de produse de securitate care constă în scanarea aplicațiilor, protecția browser-ului și măsuri anti-furt. Caracteristica de scanare este de fapt construită în Google Play Store și este prezentă pe orice dispozitiv Android care are instalat Google Play Store, conform securityportal.ro.

Share With: