Fraude informatice. Colaborarea FBI-IGPR, in presa internationala
Cazul operaţiunii româno-americane de destructurare a unor grupări infracţionale specializate în fraude informatice a ajuns în presa internaţională.
Astfel, Reuters, citând Departamentul de Justiţie american, scrie că poliţiile din Statele Unite şi România au arestat peste 100 de persoane în cadrul unui efort ce a durat un an de zile pentru a opri scheme de fraudă pe internet ce i-au costat pe americani mai mult de 100 de milioane de dolari, a anunţat vineri, citat de Reuters.
Poliţia a arestat persoane făcând parte din această schemă în statele Florida, Kentucky, Missouri, Pennsylvania şi Texas în ultimele 18 luni.
Cele mai multe sunt acuzate de fraude pe internet sau delicte având legătură cu aceasta. Mai multe au pledat vinovat. Acest tip de fraudă – eşecul de a livra marfa promisă în vânzarea pe internet – a fost cea mai comună formă de fraudă pe internet anul trecut, potrivit datelor FBI din Raportul pe 2010 Internet Crime.
In urma descinderilor efectuate joi, in Romania, poliţiştii au identificat şi ridicat de la locuinţele percheziţionate mai multe bunuri.
99 de persoane audiate la DIICOT
Poliţiştii au ridicat 85 de calculatoare, peste 350 de suporturi de stocare a datelor informatice, aproximativ 350 de carduri bancare, peste 120 de telefoane mobile, sume de bani, atât lei, peste 120.000 de lei, cât şi valută, peste 28.000 de USD, peste 53.000 de euro, 73.000 de forinţi şi 1670 de lire sterline. Pe lângă acestea, poliţiştii au identificat şi ridicat şi 2 pistoale (unul cu gaz şi unul cu glonţ).
99 de persoane au fost conduse pentru a fi audiate de procurorii DIICOT.
În cadrul unei acţiuni complexe cu forţe extinse, în colaborare cu autorităţile americane, ofiţerii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – IGPR şi procurorii DIICOT au destrămat trei grupări infracţionale organizate transfrontaliere, specializate în comiterea de fraude informatice pe site-urile de comerţ electronic.
Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul D.C.C.O. – IGPR, împreună cu procurorii DIICOT, au efectuat, la data de 14 iulie a.c., 117 percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, în vederea reţinerii membrilor grupurilor infracţionale şi a ridicării mijloacelor materiale de probă.
În fapt, cei în cauză au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate, cu ramificaţii transfrontaliere, în perioada 2009-2011, obţinând beneficii materiale substanţiale în urma săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fraudă informatică şi fals informatic.
Astfel, membrii grupului sunt suspectaţi că au indus şi menţinut în eroare cumpărători online, în cadrul platformelor electronice comerciale ale unor site-uri de comerţ electronic, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate.
De asemenea, aceştia ar fi comunicat informaţii false victimelor, prin intermediul poştei electronice ori alt tip de comunicaţii (chat), cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata produsului, sau identitatea vânzătorului. Astfel, suspecţii au creat şi transmis victimelor informaţii şi facturi fictive, din care să rezulte realitatea tranzacţiilor fraudulos derulate.
Prejudiciu de 20 de milioane USD
Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA), cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului, şi mai apoi retransmise în România, prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.
Prejudiciul estimat până în prezent este de aproximativ 20 milioane USD, fiind identificate în acest sens peste 1.000 de victime, majoritatea cetăţeni americani. La sediul DIICOT au fost conduse aproximativ 100 de persoane pentru audieri. Faţă de 50 de persoane, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore.
Pe perioada derulării investigaţiilor, speciliştii în domeniul criminalităţii informatice din cadrul Poliţiei Române au fost sprijiniţi de către ofiţeri specializaţi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale şi D.G.I.P.I..
De asemenea, s-au derulat activităţi în colaborare cu autorităţile americane (FBI şi Secret Service) pentru identificarea victimelor – cetăţeni americani şi a membrilor grupării infracţionale care acţionau în SUA.
Discursul ambasadorului Gitenstein
Sunt mândru să fiu împreună cu dumneavoastră în această dimineaţă când anunţăm succesul unei ample operaţiuni de combatere a criminalităţii informatice. Autorităţile române de aplicare a legii au efectuat 117 percheziţii care au vizat peste 100 de suspecţi. Douăzeci şi două de persoane au fost acuzate în SUA. Statele Unite ale Americii vor încerca să obţină extrădarea acestor infractori şi a conducătorilor acestor organizaţii infracţionale după derularea procedurilor judiciare necesare în România. Infractorii arestaţi au înşelat peste 2.000 de victime în SUA, suma totală ridicându-se la peste 10.000.000 de dolari. Membrii acestui grup de crimă organizată au păgubit cetăţeni din toate cele 50 de state americane. Criminalitatea informatică este o ameninţare crescândă ce afectează atât cetăţeni din SUA, cât şi din România. Infracţiunile comise pe internet nu sunt limitate de graniţe. Doar cooperând, aşa cum am făcut ieri, putem destructura astfel de grupări infracţionale transfrontaliere şi putem proteja victimele nevinovate.
Adesea pretinzând că sunt membri ai armatei americane, aceşti infractori cibernetici au susţinut că au automobile de vânzare. Ei au folosit încrederea americanilor în armată pentru a păcăli persoane bine intenţionate, care nu bănuiau nimic, să le trimită bani pentru a achiziţiona automobile inexistente. Infractorii cibernetici ne răpesc nu doar banii, ci şi senzaţia de siguranţă personală. Acest tip de infracţiuni ne afectează pe toţi, acum când folosim din ce în ce mai mult internetul şi desfăşurăm afaceri oline.
Succesul acestor perseverenţi membri ai instituţiilor române şi americane de aplicare a legii nu a apărut peste noapte, ci este rezultatul unor ani de muncă susţinută, comunicare clară şi atenţie deosebită pentru detalii. În ultimii zece ani, reprezentanţii instituţiilor de aplicare a legii din România şi SUA au cooperat în activităţi de combatere a infracţionalităţii. Succesul pe care îl anunţăm nu se limitează la arestările abia efectuate. El este punctul culminant al celor zece ani de excelentă cooperare în domeniul aplicării legii cu partenerii noştri din România: Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi omologii lor din SUA: Biroul Federal de Informaţii (FBI), Serviciile Secrete ale Statelor Unite (USSS), Serviciul American pentru Controlul Imigraţiei şi al Normelor Vamale, Departamentul Justiţiei şi diverse birouri ale procurorilor.
În ultimii cinci ani, agenţi FBI au fost detaşaţi în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate. De asemenea, Serviciile Secrete ale SUA au colaborat strâns cu reprezentanţii instituţiilor române de aplicare a legii. Aceste parteneriate au condus la numeroase arestări şi puneri sub urmărire.
Colaborarea noastră ar putea servi drept model de cooperare internaţională în domeniul aplicării legii pe mai multe fronturi. Aceste arestări nu ar fi fost posibile fără colaborare în timp real şi schimb de informaţii. Cooperarea noastră se îmbunătăţeşte cu fiecare caz la care lucrăm împreună. Îi felicit pe toţi membrii instituţiilor de aplicare a legii pentru reuşita lor şi pentru succesul acestei operaţiuni.
În numele poporului american, doresc să le mulţumesc tuturor reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii care au contribuit la realizarea acestor arestări. Extraordinara cooperare dintre organizaţiile de aplicare a legii din România şi SUA reflectă excelenta relaţie bilaterală existentă între ţările noastre. Puternica noastră prietenie ne permite să realizăm lucruri excepţionale împreună. Fie ca susţinerea reciprocă în toate eforturile noastre comune să continue.