HomeStiriSecuritate ITFondatorul WikiLeaks a fost arestat și este acuzat printre altele și de piratarea unui computer guvernamental
Patronul Mudava Security, arestat preventiv

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat și este acuzat printre altele și de piratarea unui computer guvernamental

Angajat al unei firme de paza arestat pentru omorJulian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost arestat joi la Ambasada Ecuadorului din Londra. Statele Unite îl acuză de comiterea mai multor infracțiuni ca piratarea unui computer guvernamental și conspirație cu informații secrete.

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a fost arestat joi la Ambasada Ecuadorului din Londra, transmite BBC. Assange și-a petrecut ultimii șapte ani în această ambasadă, unde primise azil politic pentru a evita extrădarea în Suedia într-un dosar în care era acuzat de hărțuire sexuală. Ecuadorul a decis să nu îi mai acorde azil politic, citează g4media.ro.

Poliția Metropolitană din Londra a anunțat că Assange a fost luat în custodie și va fi dus în fața unui tribunal, transmite BBC. Președintele ecuadorian Lenin Moreno îi ceruse încă din decembrie fondatorului Wikileaks să părăsească ambasada.

Vineri, situația lui Julian Assange era incertă, nu se știa dacă va fi extrădat sau nu în Statele Unite, precizează stirileprotv.ro.

El s-ar face vinovat de încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune, infracţiune pentru care riscă până la 12 luni de închisoare în Marea Britanie. Americanii îl acuză de conspiraţie cu informaţii secrete. Reprezentanţii lui Assange se tem însă că va fi cercetat şi pentru alte infracţiuni şi ar putea sta în închisoare zeci de ani. Însă autorităţile americane au “dezgropat” tot joi acuzaţia legată de piratarea unui computer guvernamental, cu informaţii clasificate, operaţiune la care a conspirat cu Chelsea Manning, fost analist specializat în informaţii militare.

Chestiunea extrădării va face obiectul unei audieri separate, care se va desfăşura pe 2 mai. Iar experţii se aşteaptă ca Assange să invoce, în apărarea sa, dreptul la libera exprimare.

De asemenea, Hillary Clinton a declarat că Assange „Trebuie să răspundă pentru faptele sale”. Hillary Clinton a avut de suferit în alegerile din 2016 după ce site-ul Wikileaks a publicat email-uri ale Partidului Democrat, piratate de guvernul rus, care i-au afectat serios imaginea.

Tatăl lui Julian Assange a cerut guvernului australian să îi ajute fiul și a sugerat repatrierea sa. Richard Di Natale, liderul verzilor din Australia a declarat pentru ABC TV în cadrul unui program televizat că „Indiferent de ceea ce credeți despre Julian Assange, principiul aici este important. Julian Assange este responsabil pentru descoperirea a ceea ce au fost crime de război în Irak. Aceasta a fost o informație importantă în interesul public și într-o democrație deschisă și transparentă.” El este de părere că pentru asta ar trebui să se folosească de relațiile speciale cu SUA, scrie theguardian.com.

Jeremy Corbyn, liderul laburiștilor din Marea Britanie a declarat că Assange ar trebui să fie judecat în Suedia pentru acuzațiile de hărțuire sexuală, dar că orice extrădare în Statele Unite să fie atacată. El a spus că acuzațiile Suediei pot fi sau nu adevărate și este o chestiune pe care doar judecătorii o pot decide, dar crede că Assange ar trebui să meargă în fața judecătorilor.

Corbyn are o obiecție legată de extrădarea lui Assange în Statele Unite deoarece crede că WikiLeaks a spus adevărul despre ce se întâmpla în Afghanistan și în Iraq.

Share With: