Un expert britanic în securitate cibernetică, considerat un erou pentru că a contribuit la oprirea virusului ransomware WannaCry, a fost arestat în SUA și este inculpat pentru crearea de programe informatice concepute să atace bănci, relatează AFP, citat de Agerpres.
Marcus Hutchins, cunoscut sub numele de ‘Malwaretech’, a fost arestat miercuri la Las Vegas unde avea loc marea adunare a piraților informatici DefCon, a indicat Ministerul american al Justiției. Actul de inculpare datat 12 iulie s-a aflat până acum sub sigiliu.
Marcus Hutchins este acuzat, împreună cu alte persoane, că a creat și distribuit programul Kronos, conceput pentru a sustrage informații legate de tranzacții bancare online.
Kronos a fost configurat pentru a viza în special sistemele bancare din Regatul Unit, Canada, Germania, Polonia și Franța, conform autorităților judiciare americane.
Sistemul naţional britanic de Sănătate (NHS) a fost una dintre organizaţiile cele mai dur afectate în atacul cu ransomware-ul WannaCry, pe 12 mai, scrie adevarul.ro.
Arestarea lui Hutchins a fost dezvăluită de site-ul Motherboard, care a precizat că poliţia federală americană (FBI) este implicată în acest caz.
”Suntem la curent cu această stuaţie”, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului Naţional britanic pentru Securitate Cibernetică (NCSC).
Hutchins este acuzat că a creat și vândut Kronos pe forumurile de internet, în perioada iulie 2014- iulie 2015, inclusiv pe forumul AlphaBay, care a fost închis recent în urma unei operații internaționale a polițiștilor, scrie bbc.com.
Mama lui Hutchins spune că este foarte puțin probabil ca fiul său să fie implicat. Ea susține că el a petrecut foarte mult timp liber încercând să oprească astfel de atacuri. De asemenea, alți cercetători și-au arătat neîncrederea în acuzațiile penru care a fost arestat.
Ryan Kalember, cercetător în securitate al Proofpoint a avertizat că acțiunea de cercetare a malware-ului Kronos de către un cercetător poate semăna foarte mult cu cea a infractorilor care se ocupă de el, scrie theguardian.com.
Pe lângă asta, pentru un cercetător care verifică deturnări bancare, „uneori trebuie cel puțin să pretinzi că vinzi ceva interesant pentru a obține încrederea oamenilor,” a spus Kalember. „Nu este ceva neobișnuit pentru cercetători și nu știu dacă FBI-ul poate să observe diferența.”
Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…
Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…
La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…
Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…
Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…
Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…