HomeStiriSecuritate ITExistă o nevoie tot mai mare de servicii de criminalistică digitală
exista-o-nevoie-tot-mai-mare-de-servicii-de-criminalistica-digitala

Există o nevoie tot mai mare de servicii de criminalistică digitală

exista-o-nevoie-tot-mai-mare-de-servicii-de-criminalistica-digitalaFondatorul Kaspersky Lab susține că există o nevoie tot mai mare de servicii de criminalistică digitală.

Furnizorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab, cunoscut pentru dezvoltarea soluţiilor antivirus, şi-a diversificat în ultimii ani portofoliul de produse şi servicii oferite, oferind inclusiv servicii specializate pentru investigarea incidentelor digitale, în contextul în care acum IT-ul este prezent în orice do­meniu de activitate, iar numărul de infracţiuni din mediul online este tot mai mare, scrie zf.ro.

„Vedem o creştere a cererii de servicii de securitate cibernetică, iar acestea fac parte din elementele noastre de diferenţiere. Chiar şi cele mai mari companii, care deja alocă sume uriaşe în acest domeniu, trebuie să îşi îmbunătăţească în mod constant randamentul şi să aibă acces la cele mai bune informaţii despre ameninţări, pentru a reuşi să facă faţă unor atacuri complexe cu care s-ar putea confrunta. Mai sunt şi alte servicii specializate de care este nevoie în prezent şi pe care noi le oferim – cum ar fi investigarea incidentelor digitale şi criminalistică digitală, printre altele. Toate acestea sunt pieţe foarte importante pentru noi“, a declarat pentru ZF Eugene Kaspersky, fondator şi CEO al companiei cu acelaşi nume, prezentă în peste 200 de ţări, inclusiv în România.

„Vrem să continuăm să colaborăm cu agenţii de aplicare a legii, inclusiv cu INTERPOL, pentru a-i ajuta să prindă infractori cibernetici periculoşi şi pentru a face lumea digitală – prin urmare, şi pe cea reală – mai sigură“, a completat el.

Kaspersky Lab a dezvoltat în urmă cu 19 ani o soluţie antivirus pentru PC-uri, adăugând ulterior în portofoliu şi o serie de soluţii de securitate IT – de la cele dedicate centrelor de date la cele dezvoltate special pentru sectorul financiar (soluţii anti-fraudă) şi industrial. În plus, compania rusă oferă şi servicii de monitorizare a reţelelor IT.

Programele de tip crypto-ransomware, care criptează datele din sistemele utilizatorilor, au devenit o problemă foarte mare pentru securitatea cibernetică, în ultimii ani. Fenomenul s-a răspândit foarte mult, iar pentru a înțelege exact magnitudinea lui, Kaspersky Lab a studiat modul în care amenințarea ransomware a evoluat, pe parcursul a 24 de luni. Analiza companiei include statisticile despre atacuri cu ransomware care blochează ecranul, dar și cu crypto-ransomware. Raportul acoperă o perioadă de doi ani, separată în două părți de câte 12 luni fiecare: din aprilie 2014 până în martie 2015 și din aprilie 2015, până în martie 2016. Au fost alese aceste perioade pentru că ele au fost martorele unor schimbări semnificative în peisajul amenințărilor de tip ransomware, scrie playtech.ro.

Numărul total de utilizatori care s-au confruntat cu orice tip de ransomware în perioada aprilie 2015 – martie 2016 a crescut cu 17,7% comparativ cu intervalul aprilie 2015 – martie 2015 (de la 1.967.784, la 2.315.931 utilizatori din toată lumea). Numărul utilizatorilor atacați cu crypto-ransomware a crescut de 5,5 ori (de la 131.111 în 2014-2015, la 718.536 în 2015-2016). Procentul de utilizatori care au întâlnit un program ransomware cel puțin o dată a crescut de la 3,63% în 2014-2015, la 4,34% în 2015-2016.

Share With: