HomeStiriSecuritate ITExercitiul de securitate cibernetica al UE, criticat dur
Cyber Europe

Exercitiul de securitate cibernetica al UE, criticat dur

 

 

 

Cyber EuropeExercițiul de securitate cibernetică pregătit de Europa în această lună a primit foarte multe critici în legătură cu instituțiile implicate.

 

Cyber Europe 2014 este cel mai mare exercițiu cibernetic realizat până în prezent, care include 200 de organizații și 400 de experți în securitate cibernetică. Evenimentul a stârnit critici în legătură cu entitățile implicate, mulți spunând că a spera ca serviciile de informații ale diferitelor țări să împartă informații este iluzoriu, scrie Phys.org.

,,Grija principală este ezitarea guvernului de a coopera. Poți realiza oricât de multe exerciții vrei, dar securitatea cibernetică se rezumă la abilitatea de a monitoriza, iar pentru acest fapt, agențiile naționale trebuie să comunice între ele tot timpul”, a spus Bart Preneel, expert în securitate în cadrul Universității Catolice din Leuven, Belgia.

Participarea agențiilor de aplicare a legii în garantarea securității online este un alt aspect care a stârnit îngrijorări, după dezvăluirile făcute de Edward Snowden legate de activitatea guvernelor din Occident.  

Oficiul de coordonare al securității cibernetice din cadrul Uniunii Europene, Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor (ENISA), a declarat că este ,,un corp de expertiză” și nu poate forța agențiile naționale să împartă informații.

Vulnerabilitatea Uniunii Europene a fost evidențiată în ultimii ani de mai multe atacuri cibernetice la nivel înalt, precum cel împotriva Ministrului De Externe al Finlandei din 2013 sau perturbarea serverelor Parlamentului European, în 2011.

ENISA a fost fondată în 2001, atunci când s-a decis că securitatea cibernetică din Uniunea Europeană va necesita o modalitate de coordonare. Spre deosebire de alte agenții ale Uniunii, ENISA nu este supusă reglementărilor și se bazează pe colaborarea cu agențiile naționale ale statelor membre.

James Wootton, reprezentant al firmei de securitate IRM, a spus că exercițiile ENISA reprezintă pași în direcția cea bună, însă nu sunt de ajuns. ,,Problema este că națiunile vor să lupte împotriva crimelor cibernetice singure, chiar și când infracțiunile sunt la un nivel mai înalt”, a spus Wotton, susținând că agențiile naționale de aplicare a legii nu au resursele necesare pentru a combate aceste probleme.

 

 

 

Share With: