Europol: Comunicatiile secrete ajuta teroristii
Un șef al Poliției Europene a declarat că cea mai mare problemă pentru agențiile de securitate de a contracara terorismul o reprezintă comunicațiile online sofisticate.
Zonele „ascunse” de pe internet și comunicațiile criptate fac mai dificilă acțiunea de monitorizare a suspecților de terorism, avertizează Rob Wainwright, șeful Europol, admițând că acest lucru se întâmplă în special după ce Edward Snowden a dezvăluit anvergura la care spionează americanii, în toată lumea, prin intermediul convorbirilor telefonice și al internetului, scrie Noi.md
Firmele de IT ar trebui să ia în considerare impactul pe care îl are software-ul sofisticat criptat asupra impunerii legilor și asupra statului de drept, a spus el. Wainwright a participat la o emisiune de televiziune, în care a spus că este o diferență semnificativă de capacități, un dezechilibru care trebuie să se schimbe, dacă vrem cu adevărat să ne asigurăm că internetul nu sprijină riscurile teroriste.
Un purtător de cuvânt al companiei britanice TechUK a replicat, însă: „Cu resursele potrivite și o cooperare între agențiile de securitate și companiile tehnologice, dar și împreună cu un cadru legal special pentru această cooperare, putem asigura atât securitatea națională, cât și pe cea economică necesară”.Wainwright a mai spus că în cele mai multe dintre anchetele actuale, folosirea comunicațiilor criptate s-a dovedit a fi un element central al modului de operare al teroriștilor.
„A devenit poate cea mai mare problemă pentru poliție și serviciile secrete în misiunea lor de a contracara amenințările teroriste”, a explicat oficialul Europol. Comunicațiile online au schimbat cu totul natura muncii contra-teroriste din una care se baza, în mod tradițional, pe o monitorizare a capacităților de comunicare, în una care nu mai poate face asta în prezent. Wainwright, a cărui organizație susține forțele de poliție din Europa, în acțiunile lor, spune că teroriștii exploatează „zona gri” a internetului, unde utilizatorii pot lucra online anonimi, departe de ochiul poliției și al serviciilor de securitate.