Dispozitivele Windows raspunzătoare pentru 80% din virușii transmiși prin rețelele mobile
Potrivit unui raport al Alcatel-Lucent’s Motive Security Lab, în luna iunie dipozitivele cu sistem de operare Windows au fost răspunzătoare pentru 80% din infecțiile cu viruși depistate pe telefoanele mobile care folosesc rețele de internet.
iOS și alte sisteme de operareau inregistrat procente aproape neglijabile.Între timp, numărul total de infecții cu viruși a scăzut la circa 20% pentru sistemul de operare Android după ce mult timp acesta s-a situat la pragul de 50% scrie computerworld.com.
Informațiile au fost obținute din scanări făcute de tehnologia Guardian a Alcatel-Lucent’s Motive Security, care este implementată la nivel mondial de către rețelele mobile și fixe, și monitorizează traficul de la mai mult de 100 de milioane de dispozitive.
„Cei mai mulți oameni sunt surprinși să găsească un astfel de procent ridicat de dispozitive Windows/ PC implicate”, a scris Alcatel-Lucent în raportul său. „Windows/ PC sunt conectate la rețeaua de telefonie mobilă prin intermediul modemurilor USB și dispozitivelor mobile Wi-Fi sau pur și simplu prin smartphone-uri . Ele sunt responsabile pentru un procent mare din infecțiile malware observate. “
În timp ce aceste dispozitive au sistem de operare Windows și sunt conectate la o rețea de telefonie mobilă, nu sunt neapărat smartphone-uri sau tablete care folosesc telefonia mobilă. De fapt, marea majoritate sunt PC-uri tradiționale, în special laptopuri, care utilizează mai degravă o rețea de telefonie mobilă decât o rețea fixă compusă din liniile de cupru sau fibra optica. (o rețea Wi-Fi conectată la o rețea fixă ar mai fi clasificat ca o rețea fixă, chiar dacă nu există fire care leagă laptop-ul la Internet.)
“Pe măsură ce rețeaua de telefonie mobilă devine o alegere pentru multe PC-uri Windows, virușii de tip malware se mișcă odată cu ea”, a declarat raportul.
Sistemul de operare Windows nu scapa infecțiile cu viruși doar pentru că dispozitivele au schimbat rețelele fixe de internet cu cele mobile.
Virușilor nu le pasă cum sunt livrați, ci sa fie.
Rata de infecție a dispozitivelor care folosesc Windows a fost de asemenea semnificativă în prima jumătate a lui 2015 în rândul celor care folosesc internet mobil.Până în iunie, aceasta a fost de aproximativ 0,6%, reprezentând 6 infecții la 1.000 de dispozitive. Asta înseamnă de trei ori mai mult decât Android, sistemul de operare care mereu a avut o rata ridicată de infecție.
Alcatel-Lucent a atribuit scăderea ratei de infectare cu viruși de către Android, eforturilor făcute de Google. Aplicațiile de verificare scanează ceea ce utilizatorul vrea sa descarce, le compara cu baza de date Google și când este detectată o aplicație malware cunoscută, descărcarea este oprită.
Intenția Google a fost să curețe Google Play și să împiedice descărcări periculoase din surse externe. Microsoft a avut o protecție similară încă din 2011, când a adăugat o caracteristică de reputație tehnologiei SmartScreen a Internet Explorer-ului.
Cele mai multe dintre infecții pe care Alcatel-Lucent le-a detectat pe dispozitivele Windows a fost jocuri și softuri gratuite care conțineau adware.