Directorul SIE: Frecventa atacurilor cibernetice, in crestere
Directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, joi, că frecvenţa şi complexitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea ţintelor, au crescut.
Directorul SIE a afirmat că absenţa unor norme unanim acceptate au transformat spaţiul virtual într-un nou vest sălbatic, relatează Mediafax.
Directorul SIE a spus că, deşi, probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redus, dependenţa în creştere a societăţii noastre de tehnologie creşte vulnerabilitatea ei în faţa atacurilor cibernetice care pot afecta performanţa economică a ţării şi siguranţa naţională.
“Suntem de două ori mai interesaţi de a avea în România un sistem informatic general ale cărui probleme să îşi găsească soluţii rapide şi complete tocmai pentru că ştim cum arată sistemele informatice ale ţintelor noastre”, a declarat directorul SIE Mihai Răzvan Ungureanu, la dezbaterea “Securitatea cibernetică – de la protecţia individului, la securitatea naţională”, organizată la Parlament.
Şeful SIE a spus că “la nivel global, au crescut frecvenţa, amploarea, complexitatea şi gravitatea atacurilor cibernetice, concomitent cu diversificarea ţintelor acestora”. “Tot mai mulţi actori internaţionali dezvoltă instrumente complexe în spaţiul cibernetic pe care le folosesc ofensiv pentru a-şi promova interesele ideologice, politice sau economice, pe de altă parte capabilităţile defensive se dezvoltă cel puţin deocamdată reactiv întotdeauna, din păcate, cu un pas în urma sistemelor defensive”, a explicat Ungureanu.
El a afirmat că tehnologia atacurilor evoluează de la pagube medii la ameninţări serioase la adresa securităţii informaţiei şi infrastructurii critice naţionale, afirmând că eforturile şi costurile relativ reduse ale atacurilor cibernetice vor atrage din ce în ce mai mulţi actori statali şi nestatali.
“Amploarea acestui fenomen va creşte pe măsură ce actorii statali vor conştientiza câştigurile importante pe care le pot obţine în urma unor atacuri cibernetice, eforturile şi costurile de realizare sunt relativ reduse, iniţial atacatorul deţine toate avantajele, nu există nicio formă reală de descurajare, iar riscul de contraofensivă este minimal. Este greu de apreciat diferenţe dintre actorii statali şi nestatali, dacă colaborează direct sau tacit”, a spus Ungureanu.
“Mediul digital şi-a câştigat astfel statutul de armă sepecifică a războiului hibrid al secolullui XIX”, a apreciat Ungureanu.
El a susținut că actuala dinamică a spațiului cibernetic, atât în termenii inovației tehnologice, cât și de diversitate geografică a furnizorilor de echipamente, nu permite înlăturarea amenințării cibernetice, ci doar gestionarea acestuia prin responsabilizarea tuturor actorilor sociali cu privire la formele diferite pe care le pot lua atacurile cibernetice, actualizarea permanentă a instrumentelor de apărare prin instalarea unor aplicații puternice menite să împiedice accesarea neautorizată a echipamentelor de la distanță, prin vigilența sporită în privința furnizorilor de servicii în echipamente, scrie Agerpres.ro.