[simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip] [simple_tooltip content='SPAccess'] [/simple_tooltip]
Categories: Securitate IT

De ce unele femei nu se simt atrase să lucreze în domeniul securității cibernetice

Cu toate că în ultmii ani din ce în ce mai multe femei au început să ocupe poziții importante în lumea de business, în sectorul securității cibernetice doar 11% sunt femei.

Kaspersky Lab a realizat un studiu pentru a vedea de ce doar 11% din totalul forței de muncă este reprezentat de femei în această industrie. Raportul subliniază niște aspecte interesante despre motivele pentru care femeile care doresc să urmeze o carieră în securitatea cibernetică încă întâmpină dificultăți, scrie start-up.ro.

Conform raportului, femeile din domeniul securității cibernetice se confruntă cu o realitate de necontestat: deseori sunt singura femeie dintr-o încăpere plină de bărbați – ceea ce poate fi unul dintre motivele pentru care decid să nu urmeze o carieră în acest domeniu. Este important de subliniat că absența femeilor din industria aceasta poate crea un cerc vicios: cu cât mai puține femei sunt în securitatea IT, cu atât mai multe tinere care ar lua în calcul acest domeniu s-ar putea să-și piardă interesul în el. Studiul din 2017 despre forța de muncă în domeniul securității informațiilor, la nivel global, realizat de (ISC) ² și Centrul său pentru securitate cibernetică și educație, arată că 42% dintre participanți sunt de acord că este important să ai un model de același sex în cariera de interes. De fapt, jumătate dintre femeile chestionate preferă să lucreze într-un mediu unde există o pondere egală între bărbați și femei.

Studiul mai arată că, în general, femeile nu sunt la curent cu aptitudinile căutate de angajatori și nu știu dacă ele au atributele potrivite. Atunci când au fost întrebate de ce nu au ales o carieră în domeniul securității cibernetice, femeile au fost mai înclinate decât bărbații să spună că: nu au experiență în codare (57% versus 43%), nu sunt interesate de computere (52% versus 39%), nu știu de existența securității cibernetice (45% versus 38%) și că nu sunt suficient de bune la matematică (38% versus 25%). În mod clar, problema este una de conștientizare, deoarece astăzi companiile nu caută doar oameni care să scrie cod. Calități precum gândirea critică și rezolvarea de probleme sunt la fel de importante în securitatea cibernetică, dar modul în care este percepută industria în exteriorul ei tinde să rețină în special partea tehnică.

Stereotipurile asociate cu securitatea cibernetică sunt și ele o mare piedică pentru femei, mai arată studiul. Se întâmplă de multe ori ca terminologia din industrie, cum este cuvântul „hacker”, să aibă conotații negative. În plus, o treime dintre femei cred că cei care lucrează în domeniul securității cibernetice sunt „geeks”, iar un sfert dintre ele, că sunt „tocilari”. Probabil aceste percepții explică de ce una din șase femei crede că o carieră în securitatea cibernetică ar fi plictisitoare, scrie agora.ro.

Când eram mică, eram mereu fascinată de puzzle-uri și de jocurile de societate, iar în timp această fascinație s-au transformat în pasiune pentru programare și, în cele din urmă, într-o carieră de cercetare în domeniul securității”, spune Noushin Shabab, senior security analyst la Kaspersky Lab. „Alături de alți experți din echipa globală de cercetare și analiză de la Kaspersky Lab, investighez atacuri cibernetice complexe și APT-uri, campanii de spionaj cibernetic, programe malware majore, ransomware și alte amenințări. Pentru job-ul meu este nevoie nu doar de calități tehnice, ci și de perseverență, creativitate și disponibilitate de colaborare, pentru a intra în contact cu moduri de gândire diferite și a ține pasul cu atacatorii.”

Noushin Shabab continuă: „Imaginea celor care lucrează în securitatea cibernetică se schimbă, iar cu ocazia WannaCry, peste jumătate dintre tinere (58%) au auzit de această industrie în știrile TV, radio sau online – conform altor studii pe care le-am făcut. Acum, mai rămâne ca interesul acesta să fie transformat în ceva concret.

În opinia lui Shabab, cu cât mai multe femei descoperă securitatea IT, cu atât mai repede aceasta va deveni o opțiune populară.

Recent, în Statele Unite, s-a decis organizarea unei conferințe pe teme de securitate cibernetică la care vor fi invitate ai multe femei care lucrează în acest domeniu. Organizarea conferinței de securitate OURSA vine ca răspuns la faptul că conferința de securitate IT RSA evidențiază doar o femeie din 20 de vorbitori care vor participa în cadrul conferinței, conform securityportal.ro.

RSA laudă eforturile de organizare ale OURSA și faptul că atrage atenția față de nevoia de diversitate în securitatea informației.

 

 

 

 

Share
Publicat de
admin2

Stiri Recente

Conferința de Analiză de Risc – Ediția a V a

Ediția a V-a a Conferinței de analiză de risc va avea loc pe data de…

March 5, 2020

The Power of Video 2020

Roadshow-ul Power of Video, organizat de Milestone Systems, va demonstra diferite moduri în care conținutul…

March 5, 2020

Reținuți pentru complicitate la furt și tâlhărie

La data de 18 decembrie., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au…

December 20, 2019

De ce să nu folosești rețelele WiFi publice gratuite și ce riști dacă o faci

Într-o lume cu abonamente la cu trafic de internet nelimitat, nu mai ai nevoie neapărat…

December 20, 2019

Atacuri de phishing şi malware, apărute în contextul celui mai nou film din seria ”Star Wars”

Cel mai recent film care continuă seria ”Star Wars” a atras atenţia atacatorilor chiar înainte…

December 20, 2019

Cercetați de polițiști pentru furturi din genți și buzunare

Polițiștii ieșeni au identificat trei bărbați și o tânără, bănuiți de furturi din genți și…

December 20, 2019