HomeStiriSecuritate ITDatele de pe smartphone-ul cu Android pot ajunge în China
datele-de-pe-smartphone-ul-cu-android-pot-ajunge-in-china

Datele de pe smartphone-ul cu Android pot ajunge în China

datele-de-pe-smartphone-ul-cu-android-pot-ajunge-in-chinaDatele de pe sute de milioane de smartphone-uri cu Android sunt colectate cu ajutorul unui software numit Adups.

Recent, au fost dezvăluite informatii conform carora sute de milioane de smartphone-uri Android au un software care spioneaza utilizatorii si trimite datele in China, scrie idevice.ro.

Software-ul Adups este capabil sa citeasca toate mesajele, să preia informații privind locatia noastra, sau sa ia date din agenda de contacte, printre altele. Toate aceste informatii sunt transmise catre servere din China, asta desi software-ul trebuia doar sa preia date si sa le transmita anonimizate pentru a ajuta producatorii de smartphone-uri sa faca terminalele mai bune.

BLU, Huawei, sau ZTE se numara printre producatorii care folosesc acest software. Cei de la BLU au afirmat că au lansat o actualizare ce il elimina din propriile produse.

Kryptowire, O firmă de securitate din SUA este cea care a descoperit vulnerabilitatea din  software-ul Adups. Codul vine preinstalat pe telefoane, iar clienţii nu au idee că sunt supravegheaţi. ”Chiar dacă ai fi vrut să ştii, nu ai fi putut”, susţine compania americană de securitate, scrie businessmagazin.ro.

Compania chineză care a produs softwareul, Shanghai Adups Technology, susţine că acel cod ar rula pe 700 de milioane de dispozitive, de la telefoane şi maşini la alte dispositive smart.

Un producător american de telefoane – BLU Products – a anunţat că peste 120.000 de telefoane au fost afectate şi că a trebuit să facă un update de soft pentru a repara problema.

Reprezentanţi ai Adups au spus că ”este o companie privată, care a făcut o greşeală”.

Episodul arată încă o dată cum secuirtatea datelor poate fi compromise prin lanţul de distribuţie, fără cunoştinţa producătorului sau clienţilor. De asemenea, oferă şi o perspectivă asupra modului în care companiile chineze, de cele mai multe ori la îndemnul sau cu aprobarea guvernului, monitorizează comportamentul utilizatorilor şi fură datele acestora.

 

 

 

Share With: