HomeStiriSecuritate ITCum au evoluat amenințările malware în acest an
cum-au-evoluat-amenintarile-malware-in-acest-an

Cum au evoluat amenințările malware în acest an

cum-au-evoluat-amenintarile-malware-in-acest-anÎn 2017, numărul de fișiere malware a crescut cu 11,5% față de anul trecut, conform unei analize a Kasperky Lab.

Numărul noilor fişiere malware prelucrate de Kaspersky cu ajutorul tehnologiilor de detecţie a ajuns la 360.000 pe zi în 2017, cu 11,5% mai multe decât anul trecut. După o scădere uşoară în 2015, numărul fişierelor malware detectate în fiecare zi este în creştere pentru al doilea an consecutiv, scrie adevarul.ro.

Numărul fişierelor malware detectate zilnic reflectă media activităţii infractorilor cibernetici implicaţi în crearea şi distribuirea de programe malware. Această cifră a fost calculată pentru prima dată în 2011 şi a însumat 70.000. De atunci a crescut de cinci ori, iar după cum arată datele din 2017, încă mai creşte. 

Majoritatea fişierelor identificate drept periculoase intră în categoria malware (78%). Cu toate acestea, viruşii, al căror procent din total a scăzut în mod semnificativ cu 5-7 ani în urmă, pentru că implică un proces complex de dezvoltare au o eficienţă scăzută, încă reprezintă 14% din detecţiile zilnice.

”În 2015, am fost martorii unei scăderi vizibile a numărului de detecții zilnice și chiar ne gândeam că malware-ul nou a devenit mai puțin important pentru infractorii cibernetici, care și-au mutat atenția înspre refolosirea vechiului malware”, spune Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of Anti-Malware Team la Kaspersky Lab, citat de start-up.ro

”Însă, în ultimii doi ani numărul noilor mostre de malware pe care le-am descoperit a crescut, ceea ce înseamnă că a reapărut interesul pentru crearea de cod malware nou. Creșterea explozivă a atacurilor ransomware din ultimii ani va continua, cel mai probabil, pentru că există un sistem infracțional uriaș în spatele acestui tip de amenințare, producând sute de noi mostre în fiecare zi. În acest an, am observat și o creștere în activitatea de ”mining”, o categorie de malware pe care infractorii cibernetici au ajuns să o folosească activ, în contextul în care valoarea cripto-monedelor urcă mereu. Motivul creșterii detecțiilor poate fi, de asemenea, atribuit îmbunătățirilor pe care le facem constant în tehnologiile noastre de protecție. Cu fiecare nouă actualizare, putem să identificăm mai multe mostre de malware decât înainte, ceea ce poate fi o explicație,” mai spune Zakorzhevsky.

Potrivit celor de la Kaspersky Lab, aproximativ 20.000 dintre toate fişierele periculoase detectate zilnic sunt identificate prin Astraea – sistemul de analiză malware bazat pe învăţare automatizată (machine-learning), care identifică şi blochează malware-ul automat, scrie telegrafonline.ro.

Un raport realizat de către companie arată că 29,4% dintre utilizatorii de computere s-au confruntat cu cel puţin un atac malware pe parcursul anului, în timp ce 22% dintre utilizatorii de computer au fost vizaţi de programe de advertising şi de componentele acestora.

 

 

 

Share With: