HomeStiriSecuritate ITCresc atacurile cibernetice agresive asupra instituțiilor UE
cresc-atacurile-cibernetice-agresive-asupra-institutiilo

Cresc atacurile cibernetice agresive asupra instituțiilor UE

cresc-atacurile-cibernetice-agresive-asupra-institutiiloAtacurile cibernetice din ce în ce mai periculoase asupra instituțiilor Unuinii Europene sunt în creștere, conform comisarului european pentru securitate, Julian King.

Instituțiile europene au fost anul trecut ținta unor atacuri cibernetice ‘tot mai periculoase’, în timp ce sporesc temerile privind posibile implicări ale Rusiei în politica europeană prin astfel de practici, scrie publicația Financial Times într-un articol publicat duminică, citat de Agerpres

Conform unor surse din domeniu, serverele Comisiei Europene au fost vizate în 2016 de 110 atacuri informatice distincte, cu 20% mai multe față de anul anterior.

După ce serviciile secrete americane au acuzat Rusia că se află în spatele atacului cibernetic asupra Comitetului Național al Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru președinția SUA, ultimele dezvăluiri amplifică temerile privind riscul unei imixtiuni ruse în alegerile ce vor avea loc anul acesta în Franța și Germania.

Comisarul european pentru securitate, Julian King, a confirmat pentru Financial Times că instituțiile europene sunt ținta unui număr crescând de atacuri cibernetice provenite ‘din mai multe surse’. ‘Aceste amenințări sunt persistente, agresive, tot mai periculoase și potențial distructive’, a subliniat comisarul european. 

Deși Rusia este principala suspectă, un purtător de cuvânt al executivului comunitar a afirmat că ‘diferiți atacatori împart și folosesc aceleași instrumente și metode și își ascund identitățile utilizând servere anonime’.

Un alt responsabil comunitar a precizat că aproximativ 80% din atacurile cibernetice care au vizat anul trecut Comisia Europeană pot fi considerate ‘prejudiciabile’, dar a adăugat că sistemele de protecție au funcționat. ‘Dacă atacurile ar fi reușit, Comisia putea suferi pagube, în special extragerea de informații sau posibila afectare a sistemelor IT’, explică sursa citată.

NATO care s-a confruntat cu 320 de incidente pe lună în 2015, se luptă cu aceași problemă. În ultimul an, atacurile cibernetice asupra alianței militare au devenit mai puternice. „În termeni generali, nu a fost o creștere a cantității, dar a calității și complexității. Atacurile cu care ne confruntăm acum sunt mai sofisticate,” a declarat un demintar din cardul NATO, confrom ft.com.

Bruxelles, care este sediul multor instituții Uniunii Europene a dezvăluit un atac pe scară largă în noiembrie anul trecut. Instituțiile din Bruxelles dețin informații sensibile despre cele 28 de state din Uniunea Europeană, precum și administrarea monedei euro. Au fost îmbunătățite măsurile de securitate pentru a lupta împotriva amenințărilor în creștere prin folosirea de mesagerie electronică criptată de către oficiali de rang înalt și și prin extinderea cooperării cu NATO la capitolul securității cibernetice.

 

 

 

Share With: